Најновије

ВИШЕ НАМ НИЈЕ ПРИЈАТЕЉ: Да ли је Француска та коју Србија иритира због Косова и Метохије?!

Француска ће упутити протест свакој држави која убудуће буде повукла признање независности самопроглашеног Косова, пишу данас "Новости" и "Политика".

Француски парламент (Фото: Синхуа)

Шеф дипломатије Ивица Дачић јуче је открио да има информације да једна стална чланица Савета безбедности Уједињених нација и утицајна чланица Европске уније намерава да упути протест свакој држави која убудуће повуче признавање Косова, али није открио о којој је земљи реч.
- Представник те земље рекао је нашој мисији у Њујорку да је иритантан приступ Србије да неке земље повуку признавање Косова, да се то коси са њиховим ставом и да је то питање решено - навео је он јуче.
Медији, међутим, нагађају да се ради о Француској, али и о још једној земљи - Великој Британији.

Даћић: Мораће да одлуче да ли су нам пријатељи или не

Дачић је данас, поводом навода да ће Француска упутити протесте земљама које буду повукле признање лажне државе Косово, изјавио да Србија остаје при својој политици, а да сви који размишљају супротно, морају да се одлуче да ли су нам пријатељи и партнери или ће радити против Србије.
- Како ми се чини, и једно и друго није могуће - рекао је Дачић одговарајући на питања новинара у Севојну.
Шеф дипломатије је подсетио да се Србија годинама уназад сусреће са проблемом признавања једностарно проглашене независности Косова, али да Влада наставља са својом политиком, која подразумева договор и компромис, али не и одустајање од државних и националних интереса.
- Неће нас нико уплашити тиме што нас уцењује. Ми ћемо и даље свима објашњавати да је у случају Косова реч о насилној сецесији и сепаратизму, који је супротан међународном праву. Србија ту лажну државу не признаје - рекао је Дачић.
Он је нагласио да ће Србија успети да смањи број држава које су признале једнострано проглашену независност Косова.
- То много нервира оне који мисле да је ово питање решено и да је то неповратан процес, али видите да је повратан - закључио је Дачић.

Ударац Велике Британије

"Новости" пишу да је "ударац испод појаса" спремна да нам зада и Велика Британије. Извори тог листа преносе да Лондон званично тражи да се укину седнице СБ УН о Косову или да буду на нивоу затворених консултација (изван очију јавности).
Пошто Британци у августу преузимају председавање СБ УН, велике шансе постоје да спроведу ту своју идеју, јер процедурални предлози не могу да се "сасеку" ветом земаља које би биле против, у овом случају - Русије или Кине.

Францука и САД и "свадбени танго"

Некадашњи министар спољних послова Владислав Јовановић каже, за "Новости", да, уколико је Француска земља о којој је говорио Дачић, да то не треба да чуди јер Париз жели да задовољи Америку са којом "игра свадбени танго":
- Америка је са Француском успоставила специјалне односе, а наше историјско пријатељство са Француском је било краткотрајно и она није била баш несебична у помоћи коју нам је пружила као савезник.
Јовановић каже да Француска данас има велики утицај на афричке франкофонске земље попут Сенегала, који је међу првима признао Косово, као и на Гвинеју, Мали, Централноафричку Републику...
Косово је до сада признало 106 земаља.
Драматичан апел Срба са Косова и Метохије o томе да Вучић мора да буде спречен да потпише правно обавезујући споразум са Шиптарима погледајте ОВДЕ.
Извор: Блиц/Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гост нове eмисије "РасПравда" био је професор социологије на Београдском универзитету Слободан Антонић, који је одговарао на широк низ питања, од Косова и Метохије па до Сирије.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА