Најновије

ВУЧИЋ ЈЕ У ОБАВЕЗИ ДА... Терет Косова на грбачи народа!

За Косово ће одговорност сносити народ, преко референдума и преко својих представника у Скупштини, порука је председника Србије Александра Вучића послата из Ниша. Да ће терет одлуке заиста бити и на грађанима, јер се мења Устав Србије, Вучић је рекао и агенцији Блумберг.

Косово (Фото: Јутјуб)

Да је Вучић у обавези да преиспита народну вољу, указује политички аналитичар Цвијетин Миливојевић:
 
- У обавези је да распише референдум и дели одговорност са народом, јер Устав не познаје предају територије, ни споразум о статусу који укључује одустајање од дела територије, па је у том случају обавезна промена Устава, односно двотрећинска скупштинска и воља већине грађана.
 
Наш саговорник је оценио да је председник Србије, унутрашњи дијалог који је покренуо, пред истомишљеницима и покојим лажним противником, свео на унутрашњи монолог, да би потом генерални секретар председника Никола Селаковић извлачио из тога "закључак" шта грађани мисле.
 
- Јасно је да ће народ ако треба да одлучи да ли дати 17 одсто државне територије или ићи у ЕУ интеграције, спречити да оде територија. Међутим, Вучићу ће то изјашњавање грађана послужити као алиби, ако решење не буде у складу са Уставом. За разлику од Приштине, која поштује тај свој устав на много бенигнијим питањима, наш Уставни суд ћути, а Вучић се поставља као паметнији од тог суда - указао је Миливојевић.
 
Он сматра да ће Вучићево питање грађанима бити нејасно, односно двосмислено да би могло да се тумачи "и овако и онако", чиме може да прогура решење које њему одговара и подведе га под народну вољу.
 
- Ту постоји проблем за њега, јер Устав и закон о референдуму предвиђају народну иницијативу са прикупљених 100.000 потписа грађана за недељу дана. Такав референдум се мора одржати, а иницијатори дефинишу питање и замислите да они директно питају грађане да ли су за потписивање споразума и столицу за Косово у УН. Истраживања, чије резултате и Вучић зна, показују да би 80 одсто било против - открива Миливојевић.
 
Објашњава и да чак и када би власт расписала референдум на брзину, уз постављање правила игре и контролу медија, може се уз 100.000 потписа иницирати и одржати још једно изјашњавање грађана.
 
Споразум са Приштином неће бити постигнут одмах, указао је Вучић, наводећи да су обе стране на удаљеним позицијама.
 
- То ме присиљава на одлагање циља који сам поставио да предлог за КиМ откријем у року од неколико недеља - рекао је он.
 
За компромис без понижења шеф државе се заложио и после састанка са председником Европског савета Доналдом Туском.
 
- Питање Косова морамо да решимо најпре са собом, па са Албанцима, па са ЕУ. Нисам оптимиста, али немамо право да одустајемо. Да наша деца немају проблем као ми данас - рекао је Вучић.
 
Туск је захвалио Вучићу што је за дијалог са Приштином, о "тешком питању" и нагласио да је одлука о будућности Србије на Београду, а не на Москви, Вашингтону и Бриселу.

Раздвајање без уједињења

- Назире се решење за Косово, које само личи на модел две Немачке. Те државе се нису признавале, али су обе биле чланице УН и међународних организација. Међутим, Уставни закон СР Немачке из 1954. је држао отворено питање ДР Немачке, односно могућност поновног уједињења, док ће Србија избацивањем преамбуле из Устава, ускратити себи такву могућност - оценио је Цвијетин Миливојевић.

Сродне душе навијачке

Туск је рекао да је у Александру Вучићу пронашао "сродну душу".
- Стојим овде поред пријатеља и вашег председника, Србина од крви и меса, Александра Вучића. Мислим да је немогуће наћи већег Србина од њега. Разговори са њим о сарадњи и европском путу увек су велики изазов. У њему препознајем сродну душу. Ја сам и сам некада био фудбалски навијач и увек спреман да се борим за част свог клуба - казао је Туск.
 
Прочитајте
ОВДЕ ко је изјавио "зар хоћете, да и ово мало Срба изгине за неки мит, имагинарну славу?"
 
Извор: Вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА