Најновије

ШЕШЕЉ: Заболе ме шта ће Хаг одлучити

Жалбено веће Механизма у Хагу објавиће у среду другостепену одлуку у поступку против лидера радикала Војислава Шешеља, који је првостепеном пресудом ослобођен. Шешељ је раније најавио да му не пада на памет да иде у Хаг на изрицање те одлуке, а за онда је поручио да га нимало не интересује шта ће тамо одлучити.

Шешељ (Фото: СРС)

- Могу да раде шта хоће, не занима ме какав ће исход бити. Њима се све може, па и да преиначе ослобађајућу првостепену пресуду иако је то у англосаксонском праву немогуће. Они то досад нису никад урадили, ни у случају Харадинаја и осталих, као ни код Станишића и Френкија. Да ли ће потврдити првостепену одлуку или цео процес вратити на ново суђење, апсолутно ме баш брига - прича Шешељ.
Подсетимо да је првостепеном пресудом судско веће Хашког трибунала 31. марта 2016. ослободило Шешеља по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и БиХ током ратних сукоба, као и за протеривање Хрвата из Војводине.
Већина судија трочланог већа закључила је да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице. На ту пресуду жалило се хашко тужилаштво, а Шешељ је поднео писани одговор од 115 страна на ту жалбу.
Тужилаштво у Хагу је за Шешеља тражило казну од 28 година, а у својој жалби је набројало пропусте већине чланова првостепеног већа и предложило жалбеном већу да преиначи одлуку и да га прогласи кривим и осуди. 

Хронологија

- Шешељ добровољно отишао у Хаг 24. фебруара 2003.
- Оптужница подигнута месец дана пре тога, а касније је мењана у шест наврата, последњи пут у новембру 2008.
- У притвору чекао почетак суђења до новембра 2007.
- У јесен 2005. сведочио на суђењу Слободану Милошевићу
- У процесу укупно учествовала 74 сведока
- У новембру 2014. пуштен на привремену слободу до изрицања пресуде
- Ослобађајућа првостепена пресуда донета 31. марта 2016, по свих девет тачака оптужнице. У центру Јерусалима се орило "Ој Косово, Косово". Тај снимак можете погледати ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Војислав Шешељ васпитава Хаг
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА