Najnovije

VLAST USTUKNULA! Stefanović: Neće biti duplih tehničkih pregleda

Ministar izjavio da neće biti takozvanih duplih tehničkih pregleda za vozila starija od 15 godina. Ova odredba neće biti primenjivana i ićićemo na izmene tog zakona, rekao je Stefanović.

Nebojša Stefanović (Foto: Jutjub)

Neće biti duplih tehničkih pregleda kao što je najavljeno, već će oni biti kao i do sada na godinu dana, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je pojasnio da je zakonskim odredbama iz 2009. godine predviđeno da tehnički pregledi budu na šest meseci za vozila starija od 15 godina.

"Ova odredba neće biti primenjivana i ićićemo na izmene tog zakona. Niko ne treba da se plaši. Tehnički će biti na godinu dana, kako je bilo do sada", rekao je Stefanović za TV Prva.

Upitan da li je zadovoljan rezultatima Zakona o saobraćaju koji je stupio na snagu početkom aprila on je rekao da ako jedan čovek pogine u saobraćaju ne može da kaže da je zadovoljan u potpunosti.

"Mogu da kažem da je impresivan napredak kada poredite sa svim prethodnim godinama. Prošle godine do 15. maja imali smo 61 poginulog u saobraćajnim nesrećama, danas imamo 35 poginulih što je značajan napredak i skoro 1000 manje povređenih u saobraćajnim nestrećama", pojasnio je Stefanović.

On je pojasnio da tek predstoji letnja sezona i najopasniji period što se tiče saobraćajnih nesreća te da će biti nastavljeno sa rigoroznom primenom zakona.

Podseća da umor, vožnja u alkoholisanom stanju, nevezivanje sigurnosnih pojkaseva, prekoračenje brzine, najčešći faktori koji dovode do saobraćajnih nesreća.

Efektiva: Dupli tehnički kazna za siromašne

Uvođenj dodatnog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina, ne samo da neće doprineti povećanju bezbednosti na putevima, već je i suprotno Ustavu Srbije, koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, čak i ekonomskom. U ovom slučaju se diskriminišu vozači lošijeg imovinskog stanja.

Ovo se naglašava u saopštenju Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva", koje navode da će zatražiti ocenu ustavnosti odluke kojom se uvode dupli tehnički pregledi. Oni smatraju da ova odluka neće ujednačiti cene, jer ona mora biti tržišno određena na bazi kvaliteta usluge koja se pruža.

Određivanjem cene obavljanja tehničkih pregleda se sprečava konkurencija među pružaocima ove usluge, pa se samim tim gubi i kvalitet pružene usluge - tvrde u "Efektivi". - Vlasnici vozila starijih od 15 godina su diskriminisani na osnovu jednog kriterijuma koji ne mora nužno da znači da je vozilo u lošem stanju. Pretpostavka je da vlasnik ovakvog vozila isto poseduje zbog lošijeg materijalnog stanja, te da je tada eksploatacija vozila manja.

U ovom udruženju smatraju da ako se već uvodi ovaj namet, onda srazmerno povećanju cene pregleda treba regulisati i kvalitet tehničke kontrole.

- U skladu sa tim, i tehnički pregledi bi morali da nose deo odgovornosti za kvalitet posla koji obave - kažu u "Efektivi". - Ta odgovornost bi trenutno, po tumačenju Zakona o zaštiti potrošača, morala da traje dve godine, koliki je zakonski rok za saobraznost pružene usluge, ovde obavljenog pregleda vozila.

Oni podsećaju da bi država kada brine o bezbednosti u saobraćaju, morala veću pažnju da obrati na kvalitet puteva i prateće signalizacije, koji su često uzrok saobraćajnih nezgoda.

Vojislav Šešelj upozorava da CIA sprema udar na Srbiju, više o tome OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Duple registracije za vozila stara 15 godina

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA