Најновије

ИЗРАЕЛКА, ПОБЕДНИЦА "ЕВРОСОНГА", УЗВИКУЛА "ДОГОДИНЕ У ЈЕРУСАЛИМУ": А онда се Твитер усијао!

Победница овогодишњег такмичења за Песму Евровизије Израелка Нета Барзилај осим својим необичним наступом реакцију јавности изазвала је и победничким говором.

Израел победник Евровизије (Фото: Јутјуб)

"Хвала вам што сте одабрали различитост, хвала на прихватању разлика између нас. Волим своју земљу. Следећи пут у Јерусалиму“, рекла је Барзилај, што је изазвало лавину коментара на друштвеним мрежама.

Иако Израелци сматрају Јерусалим својом најстаријом неподељеном престоницом, главни град Израела је Тел Авив. Амерички председник Доналд Трамп признањем Јерусалима за престоницу Израела продубио је међусобне сукобе. Статус Јерусалема и даље је једно од кључних питања у настојањима да се разреши палестинско-израелски сукоб.

"Нета је јасно ставила до знања да је њена музика израелска пропаганда. Како Евровизија може да слави различитост када је овом изјавом пуцано Палестинцима право у главу?“, само је један од коментара на друштвеним мрежама док други подсећају Барзилај да је званично призната престоница Израела Тел Авив и да је оригиналан план УН за поделу Палестине предвиђао да Јерусалим буде засебно тело под специјалним међународним режимом.

Неки чак истичу да је Барзилај требало да буде дисквалификована због кршења правила промовисањем политичких порука. Када је формирана држава Израел 1948, главне полуге власти управо су биле смештене у западном делу Јерусалима. Али тек у рату са арапским земљама 1968. израелске власти су под контролу узеле и источни део у ком је чувени Стари град, и касније га анексирао.

Такав потез Израела, међутим, није добио међународно признање, што је посебно фрустрирало израелске званичнике.

Прочитајте ОВДЕ какав се то скандал догодио у Кану.

Извор: Novosti online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта је још рекла Израелка о победи.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА