Најновије

ДОСЛЕДНО НА АНТИСРПСКИМ ПОЗИЦИЈАМА: Европске државе тражиле да се прореде седнице СБ УН о Косову

Представници европских држава у Савету безбедности Уједињених нација и Сједињене Америчке Државе затражиле су данас да се прореде седнице на којима ће се разматрати ситуација на Косову.

УН (Фото: un.org)

Такође су затражили и да се смањи обим мисије УНМИК, а томе су се успротивили Русија и још неке чланице СБ УН.

Представница САД рекла је да тзв. Косово има подршку њене земље као независна и суверена земља, позивајући оне државе које нису признале независност Косова да то учине.

САД подржава интеграцију Косова у Европску унију (ЕУ) и у друге међународне институције, укључујући Генералну скупштину Интерпола, рекла је представница САД.

Она је позвала Србију и тзв. Косово да одлучно раде на постизању трајног мира и помирења, напомињући да САД подржавају Бриселски дијалог и цене улогу ЕУ у том процесу.

Позивамо лидере обе земље да покажу политичку одлучност, наставе ка нормализацији односа и постигну договор, рекла је она и позвала Србију и Косово да испуне преузете обавезе из Бриселског споразума.

Према њеним речима, поздравља се намера Приштине да испуни обавезу коју је одавно требало да учини – формира Заједницу српских оптина, док се Србија позива да примени енергетски споразум, јер одлагање има негативне ефекте не само за грађане на Косову, већ регион и Европу.

Сједињене Државе, указала је она, забринуте су због подизања тензија између Београда и Приштине, а хапшење Марка Ђурића је пример таквих тензија.

Она је поново затражила од косовских власти да спроведу пуну и независну истрагу убиства Оливера Ивановића како би се починиоци привели правди, а српске власти да истраже претње косовским Србима који су приступили тзв. косовским безбедносним институцијама.

Сједињене Државе поново су изнеле замерке на често одржавање седница СБ УН са темом Косова, уз предлог да се оне прореде на шест или 12 месеци.

Представник Русије у СБ УН рекао је да ће УНМИК наставити да игра важну улогу на Косову, наводећи да Русија подржава руководство Србије да се то питање реши дијалогом.

Косово се не стабилизује, већ се негативни фактори акумулирају и ситуација се погоршава, рекао је он и нагласио да је чуо за планове да се Еулекса повуче из покрајине, али без тачног датума.

Нема напретка у истрази убиству Оливера Ивановића. Није било информација о резултатима истраге и зато стичемо утисак да пошто власти у Приштини нису успеле да пребаце кривицу на Србију, одлучиле су да тај случај забораве, указао је представник Русије.

Он је подсетио и на инцидент у Косовској Митровици и хапшење Ђурића и оценио да се стиче утисак да Приштина све може да чини некажњено.

Настављају се припреме за трансформацију Косвских безбедносних снага у “војску Косова” и то се не ради уз сагласност СБ УН, већ у сарадњи са неким чланицама НАТО. Желимо да упозоримо да се у циљу мира и стабилности на Балкану зауставе такве припреме у Бондстилу, рекао је он.

Сатв Русије према Косову остаје непримењен и резолуција 1244 остаје угаони камен за решење питање Косова кроз преговоре, добру вољу и међународно право, предочио је представник Русије.

Од Бриселеског споразума прошло је пет година, а ЗСО није формирана, подсетио је он и истакао да Приштина подрива тај споразум одбијањем да испуни своје обавезе.

Представник Русије је изнео забринутост због притиска на лидере Србије по питању Косова, указујући да се постављају вештачки рокови за постизање правно обавезујућег споразума.

Неприкладно је данас постављати захтеве да се промени формат и учесталост седница о СБ УН, нагласио је он.

Представник Боливије указао је да би трасформација Косовских снага безбедности у војску Косова представљало кршење Резолуције 1244 и међународног права.

Осуђујемо насилне акте косовских власти током посете функционера Владе Србије Марка Ђурића Косову и Метохији и апелујемо власти на Косову да се уздрже од таквих акција.

Тражимо од обе стране да се уздрже од реторике која подрива напоре који су постигнути у процесу нормализације, рекао је представник Боливије.

Он је изнео забринутост и због слабих резултата у истрази убиства Оливера Ивановића.

Представник Велике Британије поздравио је напоре Косове од прошлог састанка, попут демаркације границе са Црном Гором, охрабрујући Србију и Косово да наставе напредак ка одрживом решењу, јер је то важно за стабилност и просперитет региона.

Провокативна реторика и акти са обе стране нису од помоћи, рекао је представник Велике Британије, који је предочио да приоритет његове земље на Косову остаје јачање владавине права.

Он је поменуо изјаве председника Хашима Тачија о сарадњи са Специјалним судом за злочине почињене на Косову, постављање новог тужиоца, као и изјаве премијера Рамуша Харадинаја о изручењу турских држављана.

Истрага убиства Оливера Ивановића је у току и очекивања су да се што пре починиоци приведу правди, али и да се Србија уздржи од провокација и подржи истрагу на конструктиван начин.

Представник Велике Британије је оценио да је неприкладно и неефикасно да се толико времена проводи у дискусији о Косову, због чега се придружије другим европским чланицама СБ УН у захтеву да се прореде седнице са том темом.

Представник Екваторијалне Гвинеје рекао је да његова земља поштује територијални интегритет и сувренитет Србије и да сматра да Резолуција 1244 остаје основ за решавање статуса Косова и Метохије.

Све стране треба да се понашају у складу са Повељом УН, Резолуцијом 1244 и постојећим споразумом како би се дошло до мирног и трајног решења, рекао је представник Екваторијалне Гвинеје, која подржава мандат УНМИК.

Представник Холандије поновио је да је ситуација на Косову таква да нема потребе толико често у СБ УН говорити о тој теми.

Он је позвао две стране да покажу преданост дијалогу под окиљем ЕУ тиме што ће применити већ постигнуте споразуме.

Подсећајући да је Холандија домаћин Суду за злочине почињене на Косову, амбасадор при УН је изразио наду да ће Косово испунити своје преузете обавезе у том смислу.

Представник Кувајта подсетио је да је његова земља признала независност Косова 2013. године и подржава интеграцију Косова у ЕУ.

Позивамо на примену свих споразума између Србије и Косова како би осигурали добросуседске односе и допринели јачању регоналног мира и стабилности, рекао је представник Кувајта.

Дијалог остаје једини начин да се реше сви неспоразуми и постигне трајно решење, али забрињава погоршање односа између Косова и Србије, посебно после хапшења Марка Ђурића у марту ове године, као и застој у истрази убиства Оливера Ивановића, сматра представник Кувајта.

Представница Француске при УН рекла је да Стратегија проширења за Западни Балкан јасно показује европску перпективу региона, због чега позива власти Косова да успоставе консензус о будућности земље.

Осуђујемо бацање сузавца како би се ометале седнице парламента, нагласила је она.

Жалимо што се од јануара догодило неколико инцидената који су ометали дијалог две стране, због чега их позивамо да неспоразуме реше разговором како би се дошло да споразума.

Представник Кине у УН оценио је да су толеранција, помирење и мирна коегзистенција добри за све заједнице на Косову и да очекује да обе стране увек ставе добробит грађана као најважнији интерес.

Надамо се да ће се обе стране уздржати од акција и реторике које доводе до ескалације ситуације, навео је представник Кине, који сматра да су Повеља УН и Резолуција 1244 основа за решевање питање Косова.

У оквиру тих докумената треба пронаћи политичко решење прихватљиво за обе стране, рекао је он и нагласио да Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.

Кина подржава УНМИК и верује да заједничка сарадња са Еулексом и Кфором доприноси конструктивној ситуацији на терену до постизања решења.

Ређе дебате о Косову у СБ УН и смањење мисије УНМИК подржала је и Шведска.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће Ана Брнабић потписати “правно обавезујући споразум” са Харадијем?

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић на СБ УН о Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА