Најновије

ХАОС У ЈУЖНОЈ АФРИЦИ, ПОЛИЦИЈА СПАШАВАЛА СРБЕ: Осам повређено

Радници се побунили што су добили отказ па металним штанглама ломили руке и ноге колегама из Србије, Хрватске и Немачке. Како би спасле раднике из Европе, снаге безбедности запуцале.

Јужна Африка протести (фото: јутјуб)

У великим нередима у Јужноафричкој Републици повређено је осам српских држављана, а масакр су спречиле војска и полиција, које су морале и да запуцају.

Повређени Срби су радници немачке компаније, а на њих су у среду увече металним штанглама насрнуле колеге црнци, незадовољни што су добили отказ, сазнаје Курир. Шесторица су задобили лакше повреде, док су двојица задобили преломе руку и ногу и задржани су у болницу, али су, на срећу, ван животне опасности.

Срби су у Јужну Африку дошли преко немачке компаније "ИМР Хамбург ГмбХ" и заједно с Хрватима и Немцима раде на изградњи термоелектране "Косиле" недалеко од Преторије.

"По налогу јапанске компаније "Мицубиши-Хитачи" с којом имамо уговор, морали смо, ради уштеде, да отпустимо један број локалних радника црнаца који су радили за наше подизвођаче. Били су на градилишту заједно с нашим радницима из Србије, Хрватске и Немачке кад им је саопштено да су отпуштени. Зграбили су металне штангле и кренули да млате колеге. Њихов синдикат је доста јак и буни се против тога да се црнци отпуштају. Ми пет година нисмо успели да их обучимо да раде стручне послове, а сви наши радници из Европе су квалификовани заваривачи и инжењери. Интервенисали су и војска и полиција, било је и пуцњаве. Теже су повређена двојица Срба и један Хрват." ,каже Драган Чарапина, власник немачке компаније, пореклом из Хрватске.

Саша Март, конзул у Амбасади Србије у Јужној Африци, каже да је у сталном контакту с повређеним Србима како би им пружио сву потребну помоћ.

"Око 50 радника из Србије ради за ту немачку фирму. Проблем је настао зато што све стручне послове обављају Немци, Срби и Хрвати, а локално становништво је незапослено. Афричко становништво је напало камп поред градилишта у ком су смештени наши радници. Стално смо на вези с компанијом и ту смо за све што им је потребно", рекао је он.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протести у Јужној Африци

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА