Најновије

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА СПРЕМА ДИПЛОМАТСКИ УДАР НА СРБИЈУ! Глас о Косову и Метохији више не сме да се чује у УН!

Велика Британија, која у августу преузима председавање Саветом безбедности Уједињених нација, могла би да тражи да се укину седнице о Косову, или да буду затворене за јавност.

Косово и Метохија (Фото: ИН4С)

Суштина свих захтева је да се изврши притисак на Србију и ширу међународну заједницу да се прихвати теза да је косовско питање решено, рекао је бивши дипломата Зоран Миливојевић.

Резолуција Савета безбедности 1244 из 1999. године Косово је сместила под окриље Уједињених нација. Тако се тромесечни извештаји о раду УНМИК и стању у покрајини редовно чују у том телу.

„Крајње је време да се Савет безбедности ређе састаје овим поводом. Морамо да се фокусирамо на стварне претње међународном миру и безбедности. У ту категорију не спада ситуација на Косову“, рекао је у фебруару Метју Рајкрофт, тадашњи амбасадор Велике Британије у УН.

Уз овакве, Лондон би могао да има још једну жељу – да се СБ Косовом и Метохијом не бави уопште или да то чини иза затворених врата.

„Ја сам сигуран да ће настојати да укину те седнице и да се то претвори у затворене консулутације без званичних седница СБ о Косову. То је могуће да ураде на гласању о процедуралним стварима, ту Русија и Кина не могу да ставе вето. Ми ту нисмо присутни“, рекао је српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

Владислав Јовановић, бивши амбасадор СРЈ у УН, каже да би тада то питање почело да вене у очима света јер га неће имати стално пред очима.

Мање Косова и Метохије у СБ имало је своју претходницу у британском, али и инсистирању још неколико западних замаља да буде и мање УНМИК-а у покрајини.

„Суштина свих захтева је да се изврши притисак на Србију и ширу међународну заједницу да се прихвати теза да је косовско питање решено“, напомиње бивши дипломата Зоран Миливојевић.

Саговорници ово питање смештају на терен глобалног надметамња, а на релацији Вашингтон-Москва.

„Показује да је Британија чврста у ставу да у склопу својих односа са Русијом обухвати Србију и притиском на Србију реши стратешке интересе, у овом случају је то питање КиМ, и то не можемо третирати као пријатељски потез“, сматра Зоран Миливојевић.

Велика Британија је свакако доследна у у политици према Србији и питању КиМ. Лондон је Косово признао само дан после једнострано проглашене независности. Својевремено је спонзорисао резолуцију о Сребреници, а недавно направио и својеврстан дипломатски преседан и укорио Суринам због повлачења признања Косова.

Нова америчка фарса, послали специјалног тужиоца на Косово да тренира.. више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Народни посланик са Косова и Метохије, Славиша Ристић, у емисији “РасПравда”: Отераће ме са Косова само Вучићев потпис

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА