Најновије

Јагма младих Шиптара за српским пасошима!

Шиптари свакодневно долазе у општину Грачаница са захтевом за издавање уверења о држављанству Републике Србије, који су им неопходни за добијање српске личне карте, односно пасоша, изјавио је Љубинко Караџић, председник Привременог органа Града Приштине, са седиштем у Грачаници.

Шиптари (Фото: Синхуа)

Он је, потврђујући писање приштинских медија, истакао да по српска документа долазе Шиптари различите старосне доби и образовног профила, а што се тиче Грачанице, долазе углавном становници са подручја Приштине.

Осим оних који већ имају српска документа и долазе да их продуже, има и доста младих Шиптара који први пут долазе са тим захтевом, каже Караџић.

Представници Срба са Косова и Метохије објашњавају да Шиптари са пребивалиштем на КиМ могу да добију пасоше Координационе управе, али су им за путовање у многе земље, ипак, неопходне визе. Међутим, са овим пасошима Шиптари могу да путују у земље које не признају косовска документа, попут Грчке и Шпаније, додаје лист.

Шиптарски политички аналитичари и познаваоци косовских прилика додају да Шиптари подносе захтеве за српска документа још од 1999. године, али и да највећи број њих који раде у западним земљама има пасоше државе Србије.

Немачки историчар оспорава број закланих Срба у Јасеновцу, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шиптари на сред Србије певају о убијеном терористи Јашарију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА