Најновије

МАКРОН ИЗАЗИВА ПУТИНОВ БЕС: Опасне акције француске војске, гомилају трупе у зони Асадове војске

Француска је појачала своје војно присуство у Сирији дуж границе са Ираком, придруживши се америчким снагама како би подржали курдске милитанте које САД користе да поделе Сирију.

Илустрација (Фото: defense.gouv.fr)

Раније овог месеца, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да нагомилавање америчких трупа на источној страни реке Еуфрат прети јединству Сирије и да је усмерено на поделу земље.

Турска државна агенција Анадолија је у недељу известила да су француске специјалне снаге успоставиле шест артиљеријских батерија у источној Сирији дуж границе са Ираком, које контролишу такозване Сиријске демократске снаге (СДФ).

Новинска агенција је цитирала локалне изворе који су рекли да су нове артиљеријске батерије, које се налазе северно од села Багуз у сиријској источној провинцији Деир ез Зор, испалиле своје прве плотуне.

Коалиција под вођством САД-а је на Твитеру потврдила да је “артиљерија из Француске“ подржавала снаге СДФ-а у наводном нападу на терористе ИД на истоку реке Еуфрат у источној Сирији.

САД и њихови савезници су бомбардовали оно што они називају позицијама ИД у Сирији, још од септембра 2014. године и без икаквог одобрења владе Дамаска или УН мандата. Међутим, удари су у више наврата резултирали цивилним жртвама и нису успели да испуне свој декларисани циљ борбе против тероризма.

СДФ у којима доминирају Курди су углавном састављене од милитантних снага из курдске Народне заштитне јединице (ЈПГ), јединице против Дамаска коју Турска сматра сиријским огранком забрањене Курдистанске радничке партије (ПКК).

Милитанти СДФ-а, који су углавном активни у источном делу реке Еуфрат, наводно се боре против остатка терористичке групе ИД Такфири, која је већ истерана из свих њихових урбаних бастиона у Ираку и Сирији.

Дамаск их сматра непријатељским оружаним снагама које окупирају делове сиријске територије без сагласности централне владе.

Проопозициона група за праћење каже да су СДФ, уз артиљеријску подршку савезничких америчких и француских снага, у недељу напредовале против ИД у источној Сирији близу границе са Ираком.

Раније овог месеца, милитанти СДФ-а и америчка војска су покренули операцију у малом делу пустињске територије у близини ирачке границе, где ИД контролише главна села Хајин, Соуса и ал-Шафа у Деир ез Зор.

Такозвана сиријска Опсерваторија за људска права је рекла да су се СДФ приближавале Хајину у недељу, дан након што су заузели оближњи врх брда.

“Постоје интензивни сукоби око Хајина, а СДФ напредују захваљујући америчкој и француској артиљеријској ватри,“ рекао је Рами Абдел Рахман, шеф опсерваторије смештене у Великој Британији.

Према речима агенције Анадолија, Француска је недавно повећала своје војно присуство у неким областима у Сирији, укључујући Манбиј, Хасаку, Аин Ису и Раку, које су под контролом Народне заштитне јединице (ЈПГ).

Раније овог месеца, највиша личност из СДФ-а је рекла да је 50 француских војника стигло у сиријски град Манбиј и да граде војну базу у северном делу те провинције.

Око 250 француских војника је наводно активно у регионима које држе СДФ у северној Сирији, пренела је агенција Анадолија.

Запад се игра ватром, британски војни авион на руској граници. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Андолија, Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте које ново оружје је Путин послао Асаду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА