Најновије

САМАРЏИЋ: Вучић сматра да има месијански задатак да Србију спасе од рата и поведе у вечни мир!

Председник Државотворног покрета Србије Слободан Самарџић оценио је да је председник Србије Александар Вучић творац баука замрзнутог сукоба и да сматра да има "месијански задатак да Србију, ни мање ни више, спасе од рата и поведе у вечни мир".

Слободан Самарџић (Фото: Јутјуб)

Самарџић је на свом блогу "Србија и свет" оценио да је у Вучићевој режији замрзнути сукоб - рат, међународна изолација, пропаст народа и државе, "баш када смо стали на пут просперитета и благостања".

Ако се пажљиво погледа, Србија је после осам година турбулентног развоја од 2000. године почела рапидно да назадује управо од 2008. године, констатовао је Самарџић.

Шта би се десило да су власти Србије још тада, 2008. године примениле политику замрзнутог сукоба, упитао је он и додао да би у једној ствари та политика свакако дала резултат:

Србија не би правно признала Косово и тако би онемогућила тоталну албанизацију своје јужне покрајине.

Ратни сценарио није вероватан, јер је данас Косово интернационализовано на други начин него крајем деведесетих, додао је Самарџић.

Наиме, оно није само вестернизовано него је стварно интернационализовано победом мултиполарне политике у свету.

Запад сада има сасвим друге ратне приоритете, сматра Самарџић.

Србија ни у ком случају не може бити чланица ЕУ, јер се она због својих унутрашњих структурних проблема неће више ширити, додаје он и наводи да Србији ни политички, ни економски, ни безбедносно-стратешки не одговара улога спољне периферије Уније.

Самарџић је става да треба напустити Споразум о стабилизацији и придруживању, јер је његова званична улога припреме Србије за чланство изгубила свој циљ.

Србија ће постати регионални лидер тек када буде узор суседним земљама у погледу демократске владавине и на њој заснованог привредног развоја, предочио је Самарџић.

Ако је остао само још један корак до дефинитивног признања Косова, указао је Самарџић, тај корак је по тежини раван свим оним претходним заједно, макар их било и 99.

Са становишта западне косовске политике ови многобројни кораци ништа не значе без овог последњег. Ако се тај корак не би учинио, оних 99 не би постигли свој прави циљ, закључио је Самарџић.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да власт мора да реши убиство Ивановића, јер ће у супротном оптужити Србију за то.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Самарџић: Албанци за ЗСО добијају независност од Србије.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА