Најновије

ДОДИК ЈАСНО ПОРУЧИО И ДОБИО ОВАЦИЈЕ: Србија и Република Српска ће бити уједињене у овом веку!

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Београду да РС нема могућности да смести избеглице и мигранте.

Милорад Додик (Фото: РИА)

Додик је то рекао на предавању о Дејтонском споразуму на Факултету политичких наука у Београду.

Поводом најаве Аустрије да ће затворити своје границе за илегалне мигранте који долазе преко нове балканске руте која иде од Грчке, преко Албаније и Босне и Херцеговине ка ЕУ, Додик је оценио да се избеглице "намећу РС".

- Они су већ затворили своје границе, то је учинила давно и Хрватска, Мађарска. Нама убацују мигранте намерно, јер након што му дате азил, након три године боравка мигрант добија аутоматско право на држављанство, а тиме и активно и пасивно право гласа - указао је Додик.

- Одједном је БиХ постала топ тема за мигранте, замислите, констатовао је председник РС.

Додик је прокоментарисао и понашање Брисела у тим ситуацијама.

- Онда се појави Брисел и каже у да складу са европским вредностима да мигранти у БиХ буду 10 година, а да ће они давати помоћ. Код себе нека их приме. Сста ће нама. Ми нисмо изазвали мигрантску кризу, проблеме на Блиском истоку, и не желимо последице. Нека нас оптужбе да нисмо хумани, нека раде шта год хоће, ми немамо могућности да сместимо избеглице и мигранте - закључио је он.

"Сигурно ћу победити"

Додик је говорио и о предстојећим изборима у БиХ, да ће сигурно победити на предстојећим изборима за члана Председништва БиХ и да на тој позицији нема намеру да попушта ни у једном сегменту када је реч о интересу Српске и српског народа.

Додик је рекао новинарима после састанка са деканом Факултета политичких наука Драганом Симићем да је његова улога да аномалије у БиХ између Устава и праксе покуша довести у ред у корист Републике Српске.

Он је истакао да њега бирају Срби и Република Српска и да нема никакву обавезу према БиХ, него само обавезу да очува мир и ништа више.

Такође, како је навео, Србија и Српска ће се у овом веку ујединити.

- Током овог века требало би да завршимо као Република Српска и Србија, уједињене у једној територијалној јединици - рекао је Додик, а његова изјава је поздрављена овацијама.

Он је истакао да су флоскуле попут оних "да свима буде боље" давно историјско гробље, наводећи да није ригорозан нити искључив, али да је научио да су Срби због заблуда које су имали, стварајући прву и другу Југославију, страдали.

"Лош народ, геноцидан"

- А, на крају тог страдања су оквалификовани као лош народ, па чак умало и геноцидан, кроз арогантни предлог британске стране која је предложила Савету безбедности УН да Срби буду проглашени геноцидним народом. Замислите, а Немци нису. У сваком случају, то је игра великих - рекао је Додик и истакао да не може да прихвати такву атмосферу.

Он је навео да је БиХ изведена јер се за тај ниво не бира ниједан орган власти него саставља - члана Председништва из Репубике Српске бира српски народ, бошњачког бошњачки, а хрватског хрватски, Савет министара бирају ентитети, долазе људи које ентитети одаберу.

- Према томе, прича коју је наметнуо високи представник да је БиХ надређена ентитетима сигурно неће моћи проћи. Ја им поручујем да уопште не рачунају на тако нешто. А победићу сасвим сигурно - изричит је Додик.

Додик је напоменуо да је Југославија била заблуда, али да БиХ не смије да буде нова заблуда Србима.

Он је истакао да је Република Српска држава према свим елементима међународних квалификација, још из Монтевидеа 1933. године када је написано шта представља елементе државе.

- Многе државе су на бази тога настале, само нама не дају међународно признање. Али, то не значи да ми треба да одустанемо - навео је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да га не интересује ко ће бити у Председништву БиХ од представника друга два народа, јер је то њихова ствар.

- Као што они неће утицати на избор српског народа, нећу ни ја на њихов избор. Немам никакве жеље за тим. На крају крајева, то није неко жељено место, што се мене тиче. Тамо идем да поправим позицију Републике Српске и само због тога. Немој нико ништа друго да очекује од мене - рекао је Додик.

"БиХ није држава"

Истичући да БиХ није држава него је састављена и има само међународно признање и међународни оквир, Додик је рекао да унутрашњи суверенитет припада ентитетима.

Додик је напоменуо да БиХ има Савет министара који је помоћни орган Председништва и једини извршни орган на нивоу БиХ је Председништво.

- То је направљено у концепту да БиХ уважи унутрашњу структуру, а све године од Дејтона су покушај да се промијени та унутрашња структура и да се наметне надлежност заједничких институција БиХ надлежности ентитета, што уопште није у духу ни писму Дејтонског споразума", рекао је он.

Додик је истакао да је то ароганција међународне заједнице која је путем високих представника мењала праксу.

- И онда се чуде зашто БиХ има такву нејасну ситуацију. Имате један систем написан у Уставу и реалну праксу која није у складу са Уставом", рекао је Додик, који након састанка са деканом ФПН-а држи предавање студентима овог факултета о дејтонској Републици Српској.

Британци, а не Руси, утичу на Балкан

Председник РС је казао и да су тачни наводи о покушају утицаја Велике Британије на БиХ, како би се спречио наводни утицај Русије у региону, који, како каже, не постоји и наводи да су Британци одобрили девет милиона фунти у те сврхе. Упитан да прокоментарише наводе о "обавештајној служби Велике Британије у Сарајеву", Додик је рекао да је то тачно.

- Британци су у негативном смислу већ дуго присутни против Срба. Бенџамин Дизраели је креирао британску политику овде и то се подржава. Британски амбасадори који долазе овде, изучавају тај приступ и историју и на бази тога креирају став - рекао је Додик, истакавши да су Британци одобрили девет милиона фунти за спречавање руског утицаја на Балкану.

Такође, како је рекао, "ако је ико утицао, утицали су они и Американци".

- Руси су најкоректнији. Немамо овде никакве мисије, медије...у Београду имају "Спутњик", а у БиХ немају ништа. А они имају све, од Н1, РТЛ, Ал Џазире, Анадолије...Какав руски утицај спречавате? - упитао је Додик.

Рекао је да поштује Русе и председника Владимира Путина, а да нема проблем да се сретне са било ким.

- Поштујем Путина што прихвата да разговара са малим председником мале РС. Они (запад) показују ароганцију што тај мали председник неће да слуша нихове налоге - рекао је Додик.

Полиција забранила Албанцима да у Србију унесу заставе и слику са симболима ОВК! Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милорад Додик о мигрантима, Ердогану и Изетбеговићу, случају Драгичевић…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА