Најновије

ОПА! Ким опет у Кини, и то у изненадној посети! (ВИДЕО)

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун поново је данас боравио у Кини, други пут за два месеца.

КИм Џонг Ун и Си Ђипинг (Фото: Јутјуб)

Кинеска државна агенција Синхуа, потврдила је да су двојица лидера разговарала у Далијану, на северу земље, тек пошто је Севернокорејац отпутовао. Западне агенције подсећају да је до разговора дошло у време када се Ким припрема за историјски сусрет са америчким председником Доналдом Трампом.

Они ће се, како је најављено, састати у Сингапуру средином јуна, навели су јуче јужнокорејски медији. Кинески државни медији известили су да је Ким током разговора казао Сију да је његова земља посвећана денуклеаризацији и нема потребу да поседује нуклеарно оружје уколико "релевантна страна" одустане од "непријатељске политике и безбедносних претњи" мислећи притом на САД.

"Надам се да ћемо изградити узајамно поверење са САД кроз дијалог", рекао је Ким. Према његовим речима, политичко решење тензија на Корејском полуострву и денуклеаризација треба да се решавају у фазама, уз сагласност свих страна.

Питање да ли је Ким био у авиону који је у понедељак полетео из престонице Северне Кореје и слетео на кинески аеродром у Далијану, поставило се много пре него што је стигла званична потврда због изузетно јаких мера обезбеђења око те ваздушне луке. Други "црв сумње" појавио се зато што тог дана нема редовних авио-линија из Северне Кореје за Кину. Јапанска агенција Кјодо тврдила је да се радило о специјалном авиону севернокорејске авиокомпаније "Ер Корјо", као и да је званичник провинције у којој се налази тај аеродром отказао раније заказани пут у Јапан са кинеским премијером Ли Кеђијангом.

- Јапан и Северна Кореја требало би да започну разговоре о нормализацији односа двеју земаља и допринесу миру и стабилности у региону, изјавио је данас јужнокорејски председник Мун Џае Ин. - Треба наставити дијалог између Јапана и Северне Кореје - казао је он и додао да "би нормализација у великој мери допринела миру и безбедности у североисточној Азији, а ван Корејског полуострва.

Председник Сједињених Држава Доналд Трамп јуче је са кинеским председником Си Ђинпингом, којег је назвао пријатељем, разговарао о трговини и Северној Кореји. "Главне теме су трговина, у којој ће се десити добре ствари, и Северна Кореја, где се изграђују односи и поверење", написао је шеф Беле куће на "Твитеру".

Прочитајте ОВДЕ какав је то ултиматум Кини поставио Трамп?

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Медији шпекулишу има ли ова посета везе са будућим сусретом Ким Џонг Уна са Трампом, који је тренутно “у рату” с Кином?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА