Најновије

ВУЧИЋ: Улицом се неће притискати Србија (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће држава видети шта може да учини по питању цене дизела, због пољопривредника и превозника пре свега, али да никакве мере неће доносити под притиском улице, који организују припадници бившег режима, чији председник Борис Тадић је у само једном дану повећао акцизе за 54 одсто. Вучић је изјавио да није видео никакав папир ЕУ у вези са обавезујућим споразумом са Приштином.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб принтскрин)

"'Вучићу, готов си' може на изборима, а противзаконитим притисцима неће моћи ништа", рекао је Александар Вучић новинарима и истакао да је његов посао да осигура сигурност и безбедност свих грађана Србије, а не да на будућност Србије утичу "битанге и лопови, власници најскупљих аутомобила" који, каже, протесте организују на лажи да Србија има најскупље гориво.

Након отварања логистичког центра "Лидла" у Новој Пазови, председник Србије указао је да је погрешио што је рекао надлежним органима да пусте да се протестује, а догодио се најбруталнији напад на једног грађанина, којем су, уз пребијање, одузели и торбицу са новцем.

У прилог томе да је лаж да је гориво најскупље у Србији, Вучић је изнео податке да је бензин скупљи у 26 земаља у Европи, укључујући Албанију, где су ниже и плате и пензије, у Аустрији, Белгији, Хрватској, Кипру, Француској, Словенији, Словачкој, Ирској, Црној Гори, Малти...

Од 40 и више земаља Европе, Србија, указао је председник, има убедљиво најнижу цену електричне енергије, рекао је и навео је пример да је у Македонији и у Босни и Херцеговини од 20 до 22 одсто виша цена струје.

Имамо и најнижу цену хлеба у Европи, рекао је Вучић.

"Само у Бугарској је нижа, али су у тој земљи ниже и плате и пензије него у Србији", рекао је Вучић, а у Босни и Херцеговини је хлеб скупљи чак 70 одсто него код нас, а скупљи је и у Црној Гори и Македонији, на пример.

Шта ће држава урадити по питању цене горива, то ће, каже Вучић, говорити тек када протести буду завршени. "А биће", рекао је Вучић и истакао да противзаконито и насилно деловање не може да се допусти ни у једној земљи.

"Ником није дозвољено да некажњено крши закон" 

Подсетио је да су једног грађанина брутално претукли они који протестују, те оценио да такво насиље није виђено у Србији у последњих десет година, од убиства Ранка Панића и пребијања Кокезе, иза чега је иначе стајала држава, а иза овог насиља стоје они који би да притисцима изнуде нешто, а притом лажу о ценама бензина у другим земљама.

"Ко сте ви да ограничавате слободу кретања?", запитао је председник Србије и поручио да ће надлежни државни органи предузети мере у складу са законом, јер ником, истиче, није дозвољено да некажњено крши закон.

"Јел' то будућност Србије?", запитао је Вучић и додао да држава неће дозволити да "битанге и лопови царују".

Он је показао копију одлуке коју је потписао бивши председник Тадић, којом су акцизе увећане за 54 одсто.

Указао је да су за шест претходних година акцизе увећане са 0,44 на 0,46 одсто. Трговачке марже су високе, приметио је председник, између 18 и 20 одсто и то је простор за разговор државе са њима.

Пробаћемо, рекао је Вучић, нешто да учинимо по питању цене дизела, јер је то важно због пољопривредника и превозника, као што ће се покушати нешто и за малинаре, чији протести, истакао је, нису били политички мотивисани.

Али, поновио је Вучић, све те мере биће на столу по окончању блокада путева. 

"Нисам видео никакав папир ЕУ у вези са КиМ"

Председник Србије изјавио је да није видео никакав папир ЕУ у вези са обавезујућим споразумом са Приштином, да јесте видео неке друге, које је одбацио, али и да се придружује апелу Српске листе да се Срби не уписују у такозвану војску Косова. 

Вучић је на питање новинара о наводима да је једна од земаља ЕУ затражила увид у нацрт коначног споразума који је припремила Унија рекао: "Као папир ЕУ – нисам видео, ни као нацрт, ни као предлог. Видео сам неке друге, које сам одбацио. Никада ми га нису показали и нисам ни видео."

Када из Приштине стигне неки папир, зна се, каже, да то није само оданде, а када стигне неки "с друге стране Атлантика" – зна се да су се и неки у Европи питали... 

"Када дође нешто озбиљно, ја ћу вас обавестити", поручио је Вучић новинарима. 

Поводом најаве руског амбасадора у Србији да је могуће учешће Москве у дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да се разговори воде под окриљем ЕУ и да, што се нас тиче, могу да се наставе у истом формату. 

"Али ако неко мисли да може нешто тако важно да се заврши а да у томе не учествују САД и Русија, то није реално", рекао је Вучић и додао да је, ако учествује Вашингтон, наш интерес да се укључи и Москва, која не признаје независност Косова. 

"Ми смо спремни за наставак разговора, али за велика решења, решења која треба да обележе нашу будућност, миром и компромисом, за то морате да имате ЕУ, али и велике силе САД, Русију и Кину", рекао је Вучић.

Додао је да је о свему томе већ причао с руским председником Владимиром Путином, као и са руском амбасадором Чепурином и амбасадором САД у Србији Кајлом Скотом.

На питање да ли има Срба који се на КиМ уписују у тзв. војску Косова, Вучић је рекао да има података о томе и поручио да се придружује апелу који је упутио председник Српске листе Горан Ракић Србима да то не чине. 

Како је рекао, варали су Србе, нудили им огромне плате...

Додао је да се већи број Срба у једном селу новобрдске општине уписао, али да радимо на томе и поручио да су доста Срби били у различитим војскама и да треба да имамо једну војску – Војску Србије. 

Стране агентуре раде, приметио је и запитао да ли то они хоће "да Србин удари на Србина". 

Кључно је, истиче председник, да Албанци на КиМ уопште немају никакава права да формирају тзв. војску. 

Подвукао је да, када га они који мрзе Србију критикују, тада зна да је нешто добро урадио и поновио да стране агентуре земаља које су признале самопроглашену независност грчевито раде на томе "да Косово добије столицу у УН, а Србија ништа". 

"Престижемо једну по једну земљу у региону, али и ЕУ"

Председник Вучић је изјавио да Србија полако престиже једну по једну земљу у региону, али и у Европи по висини плата и пензија, упркос томе што је Србија хтела прво да подигне запосленост, а онда стандард живота, односно плате.

Вучић је рекао да ће Србија за годину дана по стопи незапослености бити на нивоу просека земаља ЕУ.

"Данас по просеку плата и пензија престижемо полако једну по једну земљу и до краја године престићи ћемо више земаља из региона, а чак и из ЕУ, као што смо престигли већ Бугарску, од које имамо веће и плате и пензије", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

"Зашто то нисмо могли раније? Многи заоборављају да је ниво незапослености много важан. Када кажете да неки имају веће плате у региону за 10 или 20 евра, треба имати у виду да имају ниво незапослености двоструко већи него ми. Нама се постављало питање да ли хоћемо да запослимо људе макар и са нижим платама или да се правимо да смо много успешни, а да имамо пола Србије незапослено, рекао сам – 'није важно, боље да прво запослимо људе, а онда ћемо подизати стандард'", каже Вучић.

Како каже, незапослени не могу да доприносе напретку БДП-а. Вучић је рекао да се зато увек залаже за већу запосленост.

Он је рекао да је у Србији просечна незапосленост 11... 12 одсто, што је двоструко ниже у односу на многе балканске земље, али и многе европске, као што су Грчка, Шпанија и многе друге.

Подсетио је да је у Србији незапосленост 2012. била 26 одсто. "Сада полако подижемо плате и пензије, пре краја године ће бити повећане пензије и ти разговори су завршени, а биће у наредном периоду значајно подигнуте и плате", навео је Вучић.

Вучић: Важно да стално унапређујемо односе са Турском

Председник Александар Вучић је изјавио да је за нашу земљу важно да стално унапређује односе са Турском, где ће данас после подне, на позив турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, присуствовати у Ескишехиру свечаном отварању "Трансанадолијског гасовода" за природни гас (Танап).

"За нас је ово, пре свега, од великог билатералног значаја, част је за нас да будемо позвани, иако не мислим да ће у Танапу бити много гаса за Србију, али ће бити за Италију, Албанију и друге земље", рекао је Вучић новинарима.

"Хоћу да имамо најбоље односе са Турском", поручио је Вучић и нагласио да је важно да покажемо стални напредак односа Србије и Турске. Он је казао да ће, с друге стране, бити гаса за нас од "Турског тока".

Вучић је рекао да тешко можете да нађете неког ко би инвестирао у отварање фабрика у, на пример, Лебану, а да то нису Турци, који су отворили фабрику и у том месту и у Житорађи, Крупњу, Белој Паланци и Владичином Хану.

"Љут сам на себе, посебно због блокирања ауто-пута"

Председник Вучић изјавио је да је љут на себе што је у први мах заузео став да треба пустити да се догађају блокаде путева, укључујући ауто-пут, због чега туристи сада бирају пут преко Румуније и Бугарске.

"Љут сам на себе што смо пустили да нам пропадају милиони евра и да међу туристе уносимо несигурност, па да бирају пут преко Румуније и Бугарске, јер смо пустили да нам неко блокира ауто-пут", рекао је Вучић и додао да се то догађа у тренутку када желимо имиџ Србије да побољшамо у свету.

"И зато вам сад кажем: 'Нећете блокирати ауто-пут никада без последица.' То нису ваши правци, већ међународни", рекао је у разговору са новинарима у Новој Пазови.

Навео је да је бесмислено да губимо због тога десетине милиона евра, због оних који лажу да имамо највише цене бензина у Европи.

Где би могао почети први оружани сукоб Русије и САД прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА