Најновије

НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ УПРОПАСТИЛО ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ: Цене хране би могле да скоче за 10 одсто!

Штете настале на усевима због града и невремена, осим пољопривредника, који су највише оштећени, погодиће и остале грађане Србије пошто ће због уништених воћњака, усева и засада поврћа цене на зеленим пијацама и у трговинским радњама скочити за око 10 процената.

Невреме у Пожаревцу (Фото: Јутјуб)

Ову ситуацију ће брже-боље искористити увозници, који ће похрлити да мањак робе увезу из иностранства како би на невољи пољопривредника профитирали, што ће се одразити на квалитет производа у продавницама, сматрају економски експерти.

Штета за купце

Професор Миладин Шеварлић с Пољопривредног факултета каже да ће намирнице поскупети најмање за износ шпедитерских трошкова.

- Увознички лоби ће зарадити на увозу хране слабијег квалитета, а цене, пре свега воћа и поврћа, биће око 10 одсто веће због трошкова увоза из иностранства. Највећа штета по купце неће бити у већој цени, већ у лошијем квалитету. Најгоре ће проћи пољопривредни произвођачи, који ће претрпети велики економски губитак, што ће многе натерати и да престану да се баве производњом - каже Шеварлић.

Горан Паповић сматра да би због уништавања усева морало да реагује Министарство трговине и робом из робних резерви спречи веће поремећаје на тржишту.

Робне резерве

- Сектор за заштиту потрошача у Министарству трговине би морао да реагује, али тај сектор је најслабија карика у том министарству. Из робних резервни би морала да се надомести смањена производња - истиче Паповић.

И агроекономски аналитичар Милан Простран очекује да ће бити покушаја повећања цена на рачун претрпљене штете, али не очекује да ће то бити велико поскупљење, пре свега због ниске куповне моћи грађана.

- Биће покушаја да нешто порасту цене воћа и поврћа, а народ ће куповати колико има пара у џепу. Не верујем да ће доћи до озбиљнијег повећања цена јер је куповна моћ становништва слаба и свако повећање ће потрошаче још више одбијати. Ако буде поскупљења, трговци и увозници ће гледати да нешто ућаре на увозу - каже Простран и додаје да је невреме уништило између један и два одсто укупне пољопривредне производње.

Пукла брана, наређена евакуација у Петровцу на Млави, више ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте и језиве сцене невремена у Лозовику:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА