Најновије

ХЛАДАН ТУШ ЗА ПРИШТИНУ: Главни адут косовских власти за застрашивање управо им је избијен из руку

Иако је годинама уназад најављивана као готова ствар, а у последње време врло интензивно, војска Косова ће, по свему судећи, да се нађе “на чекању” још читаву деценију.

Илустрација (ФОТО: mksf-ks.org)

Хладан туш за Приштину стигао је пре неколико дана и то кроз недвосмислену изјаву команданта Кфора, италијанског генерала Салтавореа Куочија. Он је, наиме, рекао да је формирање војске процес који ће трајати десет година и нагласио да то мора да буде прихватљиво за све стране, укључујући мањине, у које спадају и Срби на Косову и Метохији.

Мада се о неизводљивости плана приштинских власти да "на бум" и преко ноћи формирају војску, који је послужио и у сврху застрашивања, шушкало и раније ово је први пут да неко то тако јасно истакао.

Својим ставом, у коме није усамљен, Куочи је спустио на земљу приштинске власти које би, да су се само и искључиво оне питале, војску увелико имале, мимо свих закона и процедура.

Шта је све покушавала Приштина?

Тачније, то су и имале намеру да ураде у неколико наврата, када су, онемогућене да промене Устав, покушале да промене законе, и на “мала врата” косовске снаге безнедности (КБС) практично “преведу” у војску. Међутим, сваки тај покушај, био је изнова и изнова заустављан од стране међунардоне заједнице, па и највећег промотера косовске независности Сједињених држава (САД).

Ово, међутим, није први пут да се, додуше испод жита, у јавности појављују информације о томе колико је нерално очекивати формирање косовске војске "преко ноћи". Практично то су недавно индиректно призвали и саме косовске власти, када су најавиле да у вези са формирањем војске Косова прелазе на "План Б". Тај план предвиђа да процес потраје неколико година, известили су недавно приштински медији.

Разлог томе су, како је тада наведено, Срби, због чијег “не” не може да дође до промене устава, па тако ни до трансформације КБС у војску.

Да се управо то дешава, Куочи је потрврдио пре само неколико дана, али и објаснио да формирање војске није само промена устава или доношење закона.

- Када одлука о томе буде донета, биће потребно најмање 10 година да се формира војска. Питање војске није само ствар транзиције или трансформације. То је питање опреме, обуке, изградњи тих способности и капацитета - рекао је Куочи пре неколико дана, додавши да је за формирање армије потребна другачија обука, више новца, наоружања...

Зашто ће војска морати да сачека

Слично каже и извор из косовске скупштине, који наводи да власти у Приштини знају да немају подршку мањина, на чему се инсистира, већ својим причама годинама уназад “опипавају пулс” странцима.

- У суштини, више се све то своди на причу, него што је било шта конкретно урађено. Праве се некакви планови, покушава нешто “испод жита”, али све то је политичка игра. Запад хоће да се сви, па и Срби, сложе јер је то једини легитимни пут који би имао и политичку поруку - прича извор.

Како каже, у реалности постоје озбиљни проблеми који онемогућавају формирање војске, од новца преко времена за обуке, набавку опреме...

- На Косову не постоји, на пример, војни здравствени систем. Такође, немају ниједну фабрику муниције, а чак и оно што је остало после рата су уништили, попут фабрике муниције у Србици. Све би морало да се ради од почетка и све би морало да се набавља - прича он.

Уместо суштине, форма

Како каже, неке процене су да би за све то што је потребно за једну војску било неопходно најмање око 300 милиона евра, што је на Косову огроман издатак.

- Они који заговарају војску би све то да ставе по страни, јер их у суштини не занима ни функционалност ни било шта друго, већ је суштина у симболици државности јер само државе имају војску - прича он.

Радић: Формирање војске Косова - дистанцирање од НАТО

Да је Албанцима јако важна војска и то управо због заокруживања Косова као државе, сматра и војни аналитичар Александар Радић. Ипак, како каже, НАТО, односно КФОР-у је сасвим јасно да КБС не могу самостално да делују.

- Иако Албанци увек све лепо причају о НАТО, идеја о формирању косовске војске је заправо дистанцирање од Алијансе, под чијим будним оком су и КСБ и сво наоружање које постоји на Косову. КСБ немају ингеренције над заштитом територије, то је посао НАТО, али им то баш не прија - каже Радић.

Како наводи, НАТО никада није имао превише поверења у паравојне организације које су “оперисале” на Косову, а које су данас “преточене” у КСБ, јер је знао шта су радиле, ко су људи који су били њихови припадници, са ким су били повезивани...

- Једноставно, до краја мандата НАТО, односно КФОР, не жели увођење неке друге организације која би обављала њихов посао. Зато је Србија у праву када се противи повлачењу Кфора јер, када и ако он оде, његов посао преузима војска - истиче Радић.

Он каже и да је сво наоружање које постоји на Косову по складиштима НАТО, и да ни његово коришћење нити било каква обука без дозволе НАТО није могућа.

- Међунардоне снаге желе предвидиву ситуацију и зато све држе под контролом - закључије он.

Руска морнарица добија врхунско појачање. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео


Војска Србије 2018. набавка новог наоружања 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА