Најновије

ДАНАС СУ СВЕТИ АПОСТОЛИ ВАРТОЛОМЕЈ И ВАРНАВА: Ево шта по народним веровањима не би требало радити на овај празник

Свети Вартоломеј, који је био један од 12 великих апостола, проповедао је Јеванђеље са Светим Јованом Богословом и апостолом Филипом у Азији, у Индији и Јерменији.

Свети апостоли (Фото: Јутјуб)

Према предању, њих тројица су убили велику змију коју су незнабошци обожавали и држали у храму. Због тога су Филипа и Вартоломеја разапели на крст, где су Вартоломеја ставили наопако.

У том тренутку се десио снажан земљотрес, а уплашени људи су мислили да их Бог на тај начин кажњава, па су их скинули са крста. Апостол Филип је већ био издахнуо, а Вартоломеј је преживео и отишао у Индију.

Тамо је Матејево јеванђеље превео на индијски језик, а након тога је отишао Јерменију, где је, како верују хришћани, исцелио цареву ћерку од лудила. Међутим, царев брат Астијаг је ухватио Вартоломеја и распео га на крст, одрао му кожу и одсекао главу.

Сахрањен је у оловном сандуку, који су многобошци бацили у море јер су хришћани тврдили да се се над његовим моштима догађају разна чуда. Вода је по легенди донела сандук до Липарских острва, где га је епископ Агатон сахранио у храму. Мошти апостола прво су пренесене у Беневенто, па у Рим.

У нашем народу овог апостола зову и Вратолома (Вртолома) и поштују га као строгог, али правичног светитеља који чува усеве и строго пази да неко на његов празник не оре. Верује се да Вартоломеј не прашта неверницима који данас раде, због чега ризикују да им сви усеви пропадну. Народ каже: “Смлатиће те као Вртолома праску!”

У неким деловима Србије верује се да, ако радите на Вратолому, постоји опасност од поплава, града и олује.

Слично, деци се данас брани да се пењу по дрвећу, да не би сломила врат, забрањује се купање у рекама, а женама да “бућкају” млеко.

У селима у Шумадији верују да светац лечи од падавице, па болесни иду у оближњи манастир, како би се помолили, док у топличком крају сматрају да Свети Вратолома и Свети Сава данас седе на планини и чувају све њиве како не би било неке штете. Тек када они прилегну и задремају, може доћи до града, али то се ретко дешава.

СПЦ мења име? Више ОВДЕ.

Извор: Дневно.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА