Најновије

ДРЕЦУН: Ово је црвена линија за коју смо рекли да је нећемо прећи!

Приштина има усаглашену стратегију, у којој нема посебних размимоилажења и очигледан је покушај да се Београд натера да прихвати оно што они желе.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

То је изјавио председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун пред данашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

"Очигледан је покушај да се Београд натера да прихвати оно што они желе. Изјаве које стижу од политичара из Приштине нису охрабрујуће. Они ће настојати да избегну оно што је за нас кључна ствар, а то је Заједница српских општина", рекао је Дрецун. 

Дрецун је за ТВ Пинк навео да су до сада приштински политичари стално постављали препреке и додао да је питање да ли се те препреке сада могу превазићи. 

Оценио је да су Брисел и уопште међународна заједница директно одговорни што није имплементиран договор око ЗСО. 

"Они нису реаговали уверљиво, као да се све то гурало у страну, а Београд је стално био притискан. Они хоће да мењају споразум у делу који њима одговара. И ЗСО је остављена по страни да се не реализује, да би они сада условљавали да уколико желимо у ЕУ и формирање ЗСО морамо да прихватимо одређене уступке", навео је Дрецун. 

Он је истакао да је то међутим, црвена линија за коју смо ми рекли да је нећемо прећи. 

"Чини ми се да је много ригиднији став земаља које су прихватиле Косово него САД. Они, чини ми се, оцекују да се Прштина и Београд договоре. Али не могу да дефинишем какво решење оцекују. Све је неизвесно, видецемо, ризик је и за ЕУ да сазива састанак а да нема напретка", оценио је Дрецун. 

Истакао је да се то све ради уместо да се реализује оно што је договорено, те да се на тај начин урушава читав процес нормализације односа. 

"ЕУ мора то да реализује и дефинише снажан механизам како ће да реализују ЗСО", рекао је Дрецун и додао да људи на западу често не могу да разумеју зашто је Београду толико битна, како каже, та земља са некаквим светињама. 

"Јевреји то разумеју. Идентитет је често повезан са историјом. Када се нама отима Грачаница, Дечани, Пећка патријаршија, нама се уистину поткопава идентитет. Јевреји то разумеју, они су се са таквим проблемима вековима суочавали. За нас је врло битно да немамо јеврејски лоби против себе, а да га макар делом имамо уз себе", објаснио је. 

Навео је и да је тренутна демографска ситуација на Косову и Метохији таква да тамо већином живе Албанци, те да заштита српских културних верских објеката не може да се одвија на други начин већ једним мирним политичким решењем. 

"Косово и Метохија је отаџбина сваког Србина, темељ нашег идентитета и ми ћемо га бранити", закључио је Дрецун.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да “неће да чују Србију јер ће морати да признају - све је било погрешно".

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милован Дрецун, председник Одбора са Косово Скупштине Србије, рекао је да је неизвесно да ли ће до краја овог месеца бити настављен дијалог у Бриселу, али да је важније питање о чему ће се разговарати и да ли ће бити учињен помак.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА