Најновије

ЈОШ ПОД ВЕЛОМ ТАЈНЕ: Стиже ново борбено чудо, има ли Америка разлога за страх? (ВИДЕО)

Француска и Немачка потписале су уговор о заједничком развијању новог борбеног авиона, који ће бити спреман за употребу за 22 године.  

Дашаулт Рафал (Фото: Јутјуб)

На тај потез су се две државе одлучиле из чисто економских разлога, будући да ће развој новог авиона несумњиво коштати на десетине милијарди долара, пренео је Јутарњи лист.

Американци су на развој и производњу своја два вишенаменска борбена авиона пете генерације, Ф-22 Раптор и Ф-35 ЈСФ, потрошили 66,7 милијарди долара, односно 405,6 милијарди. Такве ресурсе ове две земље саме за себе, па чак и заједнички, тешко могу одвојити за један војни пројект. 

Очекује се да водећу улогу у пројекту преузме Француска, конкретно компанија "Дашаулт", која производи одлични, иако скупи, борбени авион 4++ генерације - Дашаулт Рафал. С друге стране, немачки допринос биће у финансирању пројекта и накнадној куповини већег броја нових авиона. 

Сличан пројект Немачка и Француска већ имају у погледу развоја новог тенка, уз то да ће у том случају Немачка имати водећу улогу у развоју. 

Очекивано, детаљи о новом пројекту слабо су познати, али неколико се ствари ипак може претпоставити о могућностима новог авиона. С обзиром да ће да замени Рафале (Француска) и Еурофајтер (Немачка), који оба имају два мотора, очекује се да ће и нови авион имати два мотора. 

Надаље, требао би имати и такозване стелт карактеристике, то јест смањену видљивост за радаре, а будући да ће због тога наоружање бити "скривено" у унутрашњости авиона, очекује се да ће бити и већих димензија него што су то Рафале и Еурофајтер. 

Нови авион имаће и напредни радар и моћни компјутер који ће му омогућити брзо дељење података с другим платформама. 

Међу осталим, пилот би требало да има могућност да из свог авиона управља "јатом" дронова којима ће нападати непријатељске циљеве. Авион ће бити вишенаменски, оспособљен за борбу у ваздуху с другим авионима, али и гађање циљева на земљи. У ту сврху имаће пројектиле ваздух-ваздух (вероватно нека модернија верзија Метеора), те пројектиле ваздух-земља и бомбе с могућношћу навођења. 

Због захтева Француске, авиони ће имати могућност да носе и пројектиле с нуклеарним бојним главама. Оно што још није сигурно је евентуална могућност авиона да полеће и слеће с носач авиона, којег у овом тренутку има само Француска.

Не пре 2040.

Авион неће бити у оперативној служби пре 2040. године, поготово кад се узме у обзир време које је било потребно да се развију успоредиви авиони пете генерације у САД. Додатни разлог за дужи развој биће свакако и финансије - Француска ће следеће године за војску из буџета издвојити 39,7 милијарди долара, док ће Немачка потрошити нешто више, 43,5 милијарди долара. Сам развој требало би да почне касније ове године, с израдом првих студија о новом авиону.

Прочитајте ОВДЕ какво је то ново руско оружје које има домет од 120 километара.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА