Најновије

Македонија се нада позиву у НАТО што пре, али ове две европске силе оштро противе!

Македонска министарка одбране Радмила Шекеринска упутила је писмо министрима одбране 29 држава чланица НАТО, тражећи подршку да Македонија буде позвана у чланство Алијансе на самиту у јулу.

Зоран Заев (Фото: Јутјуб)

Шекеринска је разговарала телефоном са неким министрима одбране НАТО, који су поздравили недавно постигнут споразум са Грчком о имену те бивше југословенске републике и изразили подршку чланству Македоније у НАТО, саопштило је данас македонско Министарство одбране, преноси МИА.

У писму колегама из Алијансе, македонска министарка одбране је навела да је препрека за евроатлантске интеграције њене земље отклоњена.

- Била је потребна храброст, лидерство и дипломатија да би обе стране постигле овај циљ. Наш народ је уједињен и недвосмислен у жељи да постане део НАТО и ЕУ, при чему је 75 одсто наших грађана за чланство у НАТО - навела је она у писму.

Истакла је да ће приступање Македоније НАТО учврстити демократију у региону, ојачати стабилност и безбедност и служити као позитиван пример за Западни Балкан.

Шекеринска је, такође, подсетила да је Македонија начинила велики корак напред у складу са препорукама са самита НАТО у Варшави о побољшању добросуседских и међуетничких односа, владавине права, слободе медија, веродостојних избора и независности судства.

- Наставићемо да радимо на овим реформама - написала је македонска министарка, наводећи као пример унапеђења добросуседских односа превазилажење разлика и партнерство са Бугарском, уз напомену да је такав приступ примењен и у решавању спора са Грчком.

- Ваша подршка нам је потребна више него икад. У складу са одлуком са самита НАТО у Букурешту 2008, сада када је постигнуто међусобно прихватљиво решење за спор око имена, очекујемо позив за чланство у НАТО - закључила је Шекеринска.

Грчки министар спољних послова Никос Коцијас изјавио је да ће се Француска и Холандија вероватно успротивити отварању преговора о приступању Македоније у НАТО и ЕУ на Самиту ЕУ у четвртак и петак наредне недеље.

Амерички државни секретар Мајк Помпео затражио је од француског министра спољних послова Жан-Ив Ле Дријана да не блокира приступање Македоније у НАТО и ЕУ.

Помпео је апеловао на Ле Дријана да подржи упућивање позива за чланство Македоније у НАТО, као и отпочињање приступних преговора са ЕУ после потписивања споразума Атине и Скопља о имену Македоније, саопштила је портпаролка Стејт департмента Хедер Ноерт.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да Македонија прави велику грешку.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Северна Македонија — крај спора или почетак нових потреса.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА