Најновије

CNN: Заборавите фудбал, Путин је победник

Руски председник Владимир Путин од почетка Светског првенства у фудбалу игра своју игру државника, примајући редом председнике и друге високе званичнике.Такође, за светско првенство продато је преко 2,5 милиона карата, што је Русију ставило на позицију топ туристичке дестинације, а њихов тим, иначе најслабије рангиран у групи, заиграо је изнад свих очекивања, наводи CNN.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Светско првенство у фудбалу такође је подигло Путина на геополитичкој лествици, а чак му је и високи званичник кога је председник САД Доналд Трамп послао у Москву честитао на добро организованом Светском првенству, питајући га како је све то успио.

Али како наводи CNN, ту није реч само о дипломатској финоћи. Светско првенство ће, посматрано мало дубље, затворити поглавље које је Путин отворио на Зимским олимпијским играма у Сочију. Јер, подсећа CNN, одмах након тих игара 2014. Русија је анектирала украјински Крим, чиме је изазвана озбиљна међународна криза, која је заједно са обарањем малезијског авиона МХ17 изнад Украјине и улогом Русије у рату у Сирији, Москву гурнуло на ивицу светске изолације.

„Сада Путин председава тренутком међународне русофилије, бар по наступима. Првенство у Русији за сада није умрљано насиљем навијача, нити је било неких терористичких претњи, а слике веселих навијача са улица руских градова шаљу позитивну слику о тој земљи. На геополитичком фронту круну на крају првенства ставиће Путин, сусретом са Трампом 16. јула у Хелсинкију“, истиче CNN.

На дневном реду састанка два светска лидера биће сва она питања која „муче свет“, а по питању којих Русија није учинила. Такође, иза кулиса Светског првенства, у Москву стиже висока делагација републиканаца из САД, наводи даље америчка ТВ мрежа.

И на крају, завршница Светског првенства 15. јула даће могућност Путину да одигра још једну улогу домаћина. Наиме, руски лидер је на последњу, финалну, утакмицу позвао израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, заједно са палестинским лидером Махмудом Абасом, да заједно, сва тројица гледају тај завршни меч. Нетанијаху још није одговорио на позив, али Абас јесте и он долази.

Владимир Путин на јесен долази у Србију, више о томе ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин и Инфантино посетили фудбалски камп на Црвеном Тргу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА