Најновије

ВУЧИЋ: Нико нама не гарантује да Албанци неће силом ући на север Косова!

Председник Србије Александар Вучић очекује наставак дијалога или, како је рекао, новог типа дијалога, о нормализацији односа са Приштином до краја јуна, али свакако не 27. и 28. јуна, јер је у та два дана планирана промоција војника у Крагујевцу и отварање Народног музеја Србије у Београду.

Вучић (Фото: Јутјуб)

"То ми је важније од свега другог, тако да свакако нећу бити у Бриселу у та два дана. Зато нека они одлуче који ће то датум бити, а ја сам спреман да разговарам, уз пре свега тражење поштовања Бриселског споразума, с тим да и друга страна испуни своје обавезе", рекао је Вучић новинарима.

На питање да ли постоји "амерички папир", Вучић је рекао да је боље да новинари о томе размисле сами.

"Ја боље да не одговарам. Мислим да сви знају шта је тачан одговор, без обзира на то шта ко говори. Да ли су било чије идеје на било који начин исказане за Србију. Нису", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да му је ноћна мора питање шта радити ако Албанци крену на север Косова уз логистичку подршку "зна се већ кога".

"Ако реагујемо, гасимо или угрожавамо будућност деце. И шта је најбољи избор за Србију? Најлакше ми је да данас опсујем све њих и кажем им шта мислим о њима. Али мој посао је да бринем о земљи, сачувам народ на својим огњиштима, а не да то изгубим. Не смемо дозволити да се створи ни лажни повод за напад", каже председник.

Кључно је, према Вучићу, да је нама у интересу да се питање Косова мирно реши.

"Нема тога који може да нам гарантује да неће покушати да насилно заузму север Косова. Моје питање је - шта ћемо да радимо? Чиме ћемо да се бранимо? Ја хоћу да народ то зна. Шта мислите што су после онога са Марком Ђурићем одржали 12 вежби са косовским снагама безбедности. Шта мислите зашто?", запитао је, истичући да се није уплашио, али...

"Да ли верујете да у наредих пет година Албанци неће покушати да заузму север? Знао сам да неће испуњавати Бриселски споразум....Да има гаранције - нема проблема, нека траје колико хоће. Али, онда ништа од европске перспективе. Али, уколико они то прекину и доведу нас пред свршен чин, питам се која је добра одлука..", рекао је Вучић.

Упитан шта ће Србија учинити уколико се наставе напади на Србе на КиМ, као што је то случај последњих дана, Вучић је, опширно подсећајући шта се у јужној српској покрајини дешавало од 2001. и 2002, истакао да је одговор кратак и јасан, али да ће он о томе говорити опширно.

"Ви данас на Косову и Метохији видите координисане, осмишљене испланиране и намерне нападе на српски живаљ на КиМ. То нису случајни напади, то нису инциденти. То да да нису етнички мотивисани, а нападнате свештеника у одори и његову малу децу, на то не можете да се не насмејете цинично или било шта друго... Можете да кажете само жао ми је ово ужас", рекао је Вучић.

Питање Косова је најтеже питање   

Питање Косова је најтеже питање и најодговорније питање, које осликава све наше, али и његове бриге, додао је. 

"Даћу вам одговор зашто је то тако, најкраћи, али ће трајати дуже...", рекао је Вучић.

"2001, 2002, у екстази отварања према свету где је било много добрих ствари, понеке и лоше, живели смо у уверењу како је Запад све што нам је радио, радио не против нас, него против Милошевића. Уверавали су нас да ће се прво решавати стандарди на Косову па онда статус. Онда смо после 2003. и убиства премијера Србије имали још веће нападе на Србе на Косову, учестале лакше нападе. Онда се догодио март 2004. погром на Косову, паљење, рушење и протеривање Срба с Косова", објаснио је Вучић.

Према његовој оцени, то је био начин да се са стандарда пређе на статус.

"Свима је постало јасно да Албанци ни у наредних 50 година неће испунити стандарде. То су до сада показали више пута, као и то да раде под директном капом једне или више западних сила. Они су тада показали - ево шта може да се деси ако нам не дате оно што хоћемо. Све је то увод у самопрокламовану независности 2008. и ужасно нереаговање тадашње власти и ужас нереакције међународне заједнице", истиче Вучић.

Он је објаснио да је све то испричао како би грађани Србије схватили да се слично дешава и данас, када је све већи број појединачних инцидената на Косову у којима се нападају Срби.

"То су искоординисани и испланирани напади на Србе. То није случајно, уопште. Не можете речи да није етнички мотивисан напад ако нападнете свештеника и децу", рекао је он.

"На све то, Европа је ћутала. Да будем фер, одлично је реаговао амерички представник на Косову који је те нападе назвао правим именом", додаје Вучић.

Вучић: Зашто протестују, мало им пара...?

Председник Србије је рекао да га не интересују најаве протеста политичких странака, оних који су, каже, уништили земљу, а сада хоће нешто да протестују, јер им је мало пара.

Вучић је одговарајући на питања новинара у вези најаве протеста неких политичких организација рекао да такви треба да "гутају кнедле" од срамоте шта су овој земљи урадили.

Може, каже, да разуме протесте малинара, на пример, али нема разумевања за политичке протесте, јер их најављују људи који су "покрали много пара, живели као бубрег у лоју, људи који имају на десетине и стотине милиона евра".

Како је додао, једни имају 25 милиона евра, други добијају 200.000 од катарске амбасаде из Берлина или више од пет милиона од хонгонгшког енерегетског магната.

Међутим, приметио је, изгледа да паре недостају, па сада све ресурсе улажу у медије.

Вучић је навео да нико не сме да објави било какву везу између Драгана Шолака и Драгана Ђиласа, људи који су варали целу земљу из Дајракт медије око њене продаје и сакривали преко осам оф-шор компанија.

Навео је да сада кажу да нема проблема да то продају партнерима из ККР, а уз то су дали НУНС-у бескаматну позајмицу, на шта каже - "толико о независности".

Разговарао је о томе са неким амбасадорима, указао на двоструке аршине и да би њега, да је он урадио нешто слично, обесили не на Теразијама, него у Бриселу или Вашингтону, а сада ћуте.

"Сада ти криминалци хоће да протестују. Мало им пара па им сад треба мало власти, како би били још богатији. Нека дођу да вичу, викаћу и ја са њима и нема проблема. Само немој да тражите од мене да те криминалце постављам за премијере или нешто слично", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише поруке опозиције, нарочито Вука Јеремића, новом градоначелнику "да се више бори против корупције", Вучић је рекао да није стигао да прати јучерашњу седницу, али да онда када дође до тога да они најокорелији говоре о борби против корупције остаје само да слегнете раменима и кажете "дошло је задње време".

"А видело се да нису нарочито стручни", рекао је Вучић.

 Он је додао и да нови градоначелник мора да води жешћу борбу против корупције.

САД улазе у дијалог о Косову? Америка убацује свог човека да реши најважније српско питање. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Останите у земљи и мењајте је

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА