Најновије

ДАЧИЋ: Тома направио штету кад је отказао папи

Нисам нанео штету држави објављивањем истине о папиној посети, већ је штету направио Томислав Николић тако што је прво позвао, па онда отказао посету поглавара Римокатоличке цркве.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Овако министар спољних послова Ивица Дачић одговара на оптужбе бившег шефа државе да је "начинио по државу штетан, недипломатски потез, износећи у јавност део преписке председника Србије са поглаваром Римокатоличке цркве". Николић је, за "Новости", рекао да је папу позвао као шефа државе, али да је нагласио да посета може да буде реализована само уз сагласност СПЦ.

Како није добио сагласност Цркве, он је позивницу папи отказао.

- Ако већ мора да пита Цркву, што је није питао пре него што је упутио позив - каже Дачић за наш лист. - Овако смо испали неозбиљни. А папа није само верски лидер, већ и шеф државе која није признала Косово и која нам је веома важна у борби за нашу јужну покрајину. Ево, ми ћемо допустити да папа оде у Приштину, а не може да дође у Србију. Немојте да се после жалимо ако Ватикан призна Косово.

Дачић наглашава да је први човек Ватикана ишао у већину земаља у суседству и да они нису ништа мање православне од Србије.

- Ишао је у неке од њих на позив шефа државе, а негде на позив патријарха. Ја немам право да позовем папу, али ако га наша држава већ зове и он одговара да прихвата позив, неодговорно је да се тек онда консултује Црква и отказује посета. Уосталом, ако Црква већ води државу, шта ће нам онда такав председник.

Папина посета Србији била је договорена у јануару 2016. године. Из Ватикана су тада потврдили 21. и 22. мај као термин посете, а послали су и ноту којом предлажу да ватиканска делегација већ 24. јануара дође у Београд и почне припреме. Међутим, у Србији су нешто касније расписани републички избори и то је искоришћено као повод за отказивање доласка папе. 

Што се јавља, кад га нисам прозвао

Не знам зашто се Николић уопште јављао, када га ја нисам "прозвао" - каже Дачић. - Одговорио сам на тврдње да папа никада није ни намеравао да дође у Србију. Нисам га окривио за то што папа није дошао, већ сам изнео чињенице.

Ако ЕУ усвоји ово решење, Хрватској ће из руку бити избијен адут за уцењивање Србије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Министар Дачић у посети Мозамбику

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА