Најновије

ОВО ВУЧИЋ НЕ ПОМИЊЕ У БРИСЕЛУ, НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРБЕ НА КОСМЕТУ: Знамо кривце, али их СПецијални суд не гони

С обзиром на то да је Специјални суд давно формиран и да бивши главни тужилац Дејвид Швендимен није подигао ниједну оптужницу, наша нада слаби, али то је и наша последња вера да ће се доћи до правде за српске жртве, каже Гордана Ђикановић, члан Удружења косметских страдалника.

Нестали и киднаповани Срби (фото: Јутјуб)

- Ми просто знамо, макар по командној одговорности, ко би требало да се нађе на оптужницама, коме да се суди. Сви путеви воде до врха политичког врха, најутицајнијих људи, на Косову и Метохији и верујем да је то главни камен спотицања. Те особе имају подршку Запада који формира судове, одређује тужиоце и води процесе. Ми се и даље надамо да неће процесуирати само неке маргиналне личности, већ инспираторе и налогодавце. Од команданата оперативних зона ОВК нико није одговарао. Док Рамуш Харадинај и Хашим Тачи не буду осуђени, нема ништа од правде - подвлачи Гордана Ђикановић.

Специјални суд за ратне злочине на Косову, нуди могућност репарације или одштете за жртве, али Ђикановићева, која се као новинар годинама бави овом темом, истиче да се то опет односи само на предмете окончане казном.

- Прво, то је новчана надокнада. Губитак најрођенијег не може у новцу да се изрази, али може да значи за породицу јер највећи број породица убијених и киднапованих живи испод границе сиромаштва. Али, опет, на то ће имати право само породице где је злочинац осуђен. За друге, све ће остати на папиру.

Наша саговорница подсећа да су "јун, јул и август, месеци када су се догодили највећи злочини над Србима":

- Прошло је 19 година, а нико није одговарао. Сама чињеница да се све ово време ништа није померило са мртве тачке, у нама ствара осећај да ће врло мали број породица дочекати правду. Многи родитељи убијених и киднапованих Срба и неалбанаца су у међувремену преминули, неки су завршили трагично. Знамо и да је Еулекс пред крај мандата део случајева предао локалним судовима, и то се наравно завршило или ослобађајућим или симболичним пресудама, увек због недостатака ваљаних доказа.

Држава нема ни тачан број убијених

- Са жаљењем кажем да Фонд за хуманитарно право, са којим се често сукобљавамо незадовољни неким њиховим изјавама и радњама, има најтачније податке о броју жртава, нарочито након пописа, где су се Фонду пријавиле породице за које нисмо ни знали, јер нису били чланови удружења. Када је реч о институцијама Србије, нико нема приближно тачан број киднапованих и убијених. У Министарству унутрашњих послова ће вам дати један податак, у Безбедоносно-информативној агенцији други, а у Комисији за нестала лица Владе Србије трећи. Такође знамо да има и одређен број породица које уопште нису пријавиле нестале и убијене - закључује Гордана Ђикановић.

О нашој муци у Бриселу ни речи

Породице жртава, додаје она, нису задовољне ни радом српског Тужилаштва за ратне злочине:
- Ми волимо своју државу, али никада нисмо крили незадовољство тим Тужилаштвом и радом институција којима је у мандату да се баве несталима и процесуирањем ратних злочина. Нико ништа није радио свих ових година, то су празне приче. Дакле, наше незадовољство је уперено ка свима, јер мислимо да се наша држава незаштитнички и недоговорно односила према проблему несталих и убијених Срба на КиМ. Могуће и да државници Србије о овој теми говоре иза затворених врата, али ми никада нисмо видели да је на агенди у Бриселу то тема - каже Ђикановићева.

ОВДЕ погледајте шта је рекао Палма о декларацији Шиптара из Прешева.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шиптари отимају земљу манастира Дечани

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА