Најновије

Да ли је Црна Гора "забола прст у око" Србији?

Одлука црногорског парламента да пошаље два штабна официра у мисију Кфор-а на Косову изазвала је, очекивано, буру у српској јавности, али и препуцавања на релацији Београд-Подгорица.

Илустрација (Фото: odbrana.gov.me)

Ко је кога о томе требало да пита, да ли је је Косово држава или није, да ли је Црна Гора издала Србију само су нека од питања која су се у вези са овом одлуком постављала претходних дана.

За Црногорце је, јасно, ово сасвим оправдан потез и није издаја Србије.

- Црна Гора није издала Србију, јер Косово није њен део већ самостална држава. Црна Гора није издала Србију, јер није део Србије да би могла да је изда - рекао је црногорски министар одбране Предраг Бошковић, који је још додао и да је ова одлука исправна и једина могућа, и да је донета из прагматичних разлога са циљем доприноса регионалној безбедности.

Такође, навео је и да је председник Србије Александар Вучић рекао да је КФОР највећи гарант стабилности и безбедности српске заједнице на Косову.

- Не видим како би онда одлука Црне Горе могла бити против тога, ако је комплетна мисија у циљу очувања српске заједнице на Косову - поручио је он.

"Што нас нисте питали?"

На то је реаговао његов српски колега Александар Вулин, који је најпре објаснио да Косово није држава већ територија под привременом управом УН у складу са Резолуцијом 1244.

- Када већ Црна Гора шаље официре у мисију на теритирији Србије основни ред је да и нас пита - навео је министар Вулин, који је рекао и да Бошковић гласније од Албаније заступа независност Косова.

Казао је и да би Србија више поштовала слање црногорских војника у Кфор да су послали “бар једног војника у јединице за одржавање реда или чување манастира, уместо два официра у штабу као подршку независности Косова без било каквог утицаја на безбедност Срба”.

Да ли је ово “прст у око” односима Србије и Црне Горе, који и онако нису најсјајнији али иду, бар деклеративно, узлазном путањом. Има ли Србија разлога да се људити због овакве одлуке, и да ли је у реду да Црна Гора ради то што ради, ако јој је стало до добросуседнских односа?

- Црна Гора је суверена земља и ради оно за шта сматра да је у њеном најбољем интересу - каже директор Центра за регионализам Александар Попов.

Он каже да је Црна Гора признала Косово, а да је то Србија, иако је повлачила неке непримерене потезе попут протеривања амбасадора то “прогутала”. Са друге стране, каже, сваки пут када Црна Гора нешто уради за шта Србија сматра да није требало или је требало другачије, долази до реакције.

- Ипак, не мислим да ће ово пореметити или покварити односе две земље, имајући у виду и јаке персоналне везе два председника, Александра Вучића и Мила Ђукановића, али и неке нерешене ствари попут двојног држављанства. Код нас је Косово у жижи јавности у последње време, па се реагује на сваку ствар у вези са тим - прича Попов.

Одлука суверене државе

Сличног става је и Сергеј Секуловић, политички аналитичар из Црне Горе, који потез црногорског парламента такође схвата као одлуку суверене државе која је одредила своје спољно-политичке приоритете, и која као нова чланица НАТО жели да се представи као коопретиван члан.

- Мислим да ово не би требало да буде повод за нове варнице, нарочито што је ова тема у фокусу дуже време. Може се легитимно поставити питање, а у контексту регионалне сарадње, да ли је овакав потез заиста и био нужан, односно да ли се могла искомуницирати другачија позиција - каже он.

Како наводи, оно што је заиста важно, при чињеници да су квалитетни односи између Црне Горе и Србије од изузетне важности за грађане и регион, да овакве ситуације не производе тензије.

- Лично мислим да неће доћи до дубљих поремећаја односа, просебно што од највиших функционера можемо чути да су генерално односи у успону. За грађане је важно да сарадња јача у оним областима које су од животног значаја, попут здравства, образовања... - закључује он.

"Вучић фасциниран Ђукановићем и волео би да буде као Мило". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мило Ђукановић. Нити имам, нити ми треба.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА