Најновије

МАКРОН: Србија нема шансе за чланство пре 2025. године! ЕУ лоше функционише...

Француски председник Емануел Макарон је данас изјавио да ће Париз помоћи Србији у решавању најосетљивијих питања на европском путу.

Макрон и Вучић (Фото: Јутјуб)

Макрон је, после разговора са председником Србије Александром Вучићем у Паризу, рекао да Србија нема никакве шансе да уђе у Европску унију 2025. године, уколико се до тада не спроведе реформа Уније.

Ако се то не догоди до 2025. године, не треба имати илузије. Уколико се реформе ЕУ спроведу у краћем року, тим боље, изјавио је Макрон.

Он је оценио да не би било добро да се ЕУ, која и сада лоше функционише, додатно прошири.

Морамо да имамо ЕУ која је јединственија и демократскија, рекао је Макрон, уз констатацију да до 2025. има довољно времена.

Желео бих да се ЕУ до тада реформише. Ствари напредују и хтео бих да то учинимо пре 2025. године, изјавио је Макрон.

Он се захвалио Србији на сарадњи у борби против тероризма, организованог криминала и илегалне имиграције.

Уз констатацију да европски пројекат подразумева стабилност Балкана, Макрон је рекао да је она неопходна ради осигурања заједничке безбедности и додао да Француска поштује суверенитет свих земаља региона.

Макрон се захвалио на позиву да 11. новембра у Београду учествује у обележавању 100. годишњице од завршетка Првог светског рата, у којем су се Француска и Србија бориле као савезници.

Српски народ је показао изузетну храброст у рату у којем је Србија изгубила четвртину становништва. Француска је помогла оснивање нове српске војске и заједно су 1918. ослободили Србију, изјавио је Макрон.

Он је додао да су француски и српски војници поново заједно у мисијама у Малију, Централноафричкој Републици и Либану.

Морамо да чувамо мир и стабилност, да заједнички тражимо решења и гледамо у будућност, а не само у прошлост, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и нагласио да Србија у томе очекује подршку Француске и председника Емануела Макрона.

Захвалан сам Макрону зато што данас Србија и регион поново гледају у Париз и Француску, а он је заслужан за то јер је Француска значајнија за наш регион и Европу него што је била у неким ранијим временима, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре за француским председником у Јелисејској палати.

Имали смо озбиљан разговор о будућности Србије и региона, дијалогу Београда и Приштине и другим регионалним односима и постигли смо висок степен сагласности о кључним питањима, додао је он.

Вучић је рекао да је са Макроном разговарао и о економској сарадњи, подсећајући да француске фирме у Србији запошљавају 11.000 људи и да је једна од великих компанија Ванси дошла у Србију.

Жеља да се спроведу реформе у Европској унији није у контрадикцији са жељом Србије да се приближава Европи, нагласио је Вучић.

Ми сматрамо да ће напори Макрона уродити плодом, јер је реч о посвећеном, марљивом човеку, али морамо да разумемо да све и да Макрон сада каже „примићемо вас сутра“, нећемо моћи да будемо члан док не решимо односе Београда и Приштине, реформе у области владавине права и све своје проблеме, предочио је Вучић.

Да ли ћемо успети у томе? Ја никада нисам превелики оптимиста, али борићу се и даћу све од себе да то учинимо, нагласио је Вучић.

Упитан о случају убиства Оливера Ивановића и докле се стигло у истрази после шест месеци, Вучић је рекао да српске власти немају ефективну власт на Косову, па Србија није спровела увиђај, нити је имала право да води истрагу, већ су то чиниле власти у Приштини.

Ми смо доставили све податке који су тражени и спремни смо да сарађујемо, јер је за нас то једно од кључних питања, предочио је Вучић и напоменуо да су од страних служби затражени сателитски снимци како би се видело где су се сакриле убице.

Добили смо одговор да је тога дана била магла, па смо поново тражили снимке да се сами у то уверимо, али их нисмо добили, нагласио је Вучић.

Водимо своју истрагу, рекао је Вучић, али није у потпуности завршена јер нема лица која би била осумњичена и ухапшена.

Наши органи су протеклих недеља напредовали и очекујемо резултате, јер је потреба да тај злочин буде решен и ја сам уверен у то. Не питамо ко може све да помогне, али тај злочин је почињен на територији над којом српске власти немају ефективну контролу, поновио је Вучић.

Вучић је рекао да очекује подршку Маркона у процесу европских интеграција Србије и поновио да се нада да ће француски председник прихватити позив да 11. новембра посети Србију, а можда и пре тог датума.

Он се кратко обратио и на француском језику и честитао победу репрезентацији Француске на Светском првенству у фудбалу, уз напомењу да је и Србија истог дана добила незваничног првака света у тенису, јер је Новак Ђоковић освојио Вимблдон.

Прочитајте ОВДЕ зашто Вучићу неће бити добро када ово прочита.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Овако је Макрон дочекао Вучића.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА