Најновије

ПЕНЗИОНЕРИ СА ПЛАТАМА: Двоје функционера СПС имају више од 200.000 месечно, а ево колико добијају Николић, Шешељ, Мићуновић...

Агенција за борбу против корупције коначно је објавила колико Томислав Николић, бивши шеф државе и председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, месечно добија из државног буџета. 

Влада Републике Србије (Фото: gov.rs)

Судећи по подацима са њеног сајта, на његов рачун на име пензије месечно легне укупно 97.484 динара.

Мада је Николић у пензији дуже од годину дана, Агенција за борбу против корупције тек сада је објавила податке о примањима некадашњег шефа државе. Занимљиво је да је, према подацима Агенције, он од 1. јуна до 31. децембра прошле године примао само 25.575 динара из државног буџета и то као "бивши председник државе - пензионер".

Према истим подацима, он је други део примања, односно пензија од 71.909 динара почео да добија од 01. јануара ове године. Тако су сада његова укупна примања - 97.484 динара.

Након одласка са функције шефа државе, он није желео да напусти политику, па је Влада Србије одлучила да формира Национални савет за сарадњу са Русијом и Кином и постави га на његово чело. Николић се, међутим, одрекао плате на тој функцији.

Ипак, бројни су државни функционери који су искористили законску могућност, па сваког месеца осим плате примају и пензију.

Иван Мркић

То је случај и са бившим министром спољних послова Иваном Мркићем, који је неко време провео и на позицији саветника председника државе, у време када је ту функцију обављао управо Николић.

Мркић је у пензију отишао 30. маја, али на сајту Агенције још није објављено колико она износи. Бивши шеф дипломатије, међутим, има и додатни приход.

Мркић је недавно именован за члана Надзорног одбора Југословенског речног бродарства и на име те функције месечно зарађује 63.000 динара.

Војислав Шешељ

Дупла примања из државног буџета има и Војислав Шешељ, који је у пензији од 2012. године. Лидер СРС из ПИО фонда месечно прима 43.000 динара.

Како је сам једном приликом потврдио, он је заправо инвалидски пензионер.

- Петоро лекара у комисији утврдило је да сам 100 одсто инвалид и прогласили су ме инвалидским пензионером. Међутим, по повратку у Србију, моје здравствено стање је драстично побољшано, немам срчане проблеме и у солидном сам стању. Нисам се никоме обраћао, нити се мени неко обраћао због те пензије, али јавност се могла уверити да се степен моје инвалидности у најмању руку окрњио. Свакако нисам стопостотни инвалид - рекао је Шешељ.

Он је од 2012. и посланик у Скупштини Србије, и на име те функције месечно зарађује 104.000 динара.

Милутин Мркоњић

Значајно већа примања има посланик и почасни председник СПС-а Милутин Мркоњић, коме месечно на рачун легне око 203.000 динара.

Мркоњић је одлучио да оде у пензију, након што је смењен са министарске функције. Тада је рекао да је доста и да не може довека да се бави политиком. Убрзо је, међутим, изабран за посланика и сада прима и пензију и посланичку функцију.

Из скупштинског буџета неко време је примао само паушал, а сада на његов рачун леже пензија од 88.570 динара, као и посланичка плата и разни додаци у укупном износу од 113.727 динара.

Славица Ђукић Дејановић

Највећу пензију има Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за породицу, која из ПИО фонда месечно прима око 110.000 динара.

Дејановићева је у пензију отишла 4. октобра 2016. године, а мало пре тога изабрана је за министарку Владе Србије. На тој функцији она месечно зарађује око 89.000 динара, а још 40.000 прима као лекар специјалиста на Клиничком центру Крагујевац.

Укупна примања Дејановићеве су 239.000 динара.

Драгољуб Мићуновић

Овај функционер Демократске странке такође је међу посланицима који су се пензионисали. Он је то учинио још 1994. године и његова пензија износи 75.200 динара.

Упркос томе наставио је активно да се бави политиком и од 90-тих до данас готово да је без прекида био посланик, било у републичком било у савезном парламенту. На име обављања те функције месечно зарађује 99.000 динара, а његова укупна примања износе 174.200 динара.

Момо Чолаковић

Пензионер међу активним политичарима је и посланик ПУПС-а Момо Чолаковић, који се формално "повукао" још 2004. године. Његова пензија износи 70.920 динара.

Чолаковић прима и посланичку плату од 95.505 динара, па њему сваког месеца на рачун легне 166.425 динара.

Прочитајте ОВДЕ какво то решење за Косово има Шешељ?

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто имамо најмање плате у региону? 

 

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА