Најновије

ПУТИН ЋЕ ПОМОЋУ ОВОГ ОРУЖЈА ОСВОЈИТИ АРКТИК: На крову света крије се...

Арктик је заборављени део света, али све више расправа и борби водиће се око олеанског дна испод километарског леда. Претпоставља се да се тамо налази четвртина свих светских залиха нафте и плина што је само додатни разлог за покоравање леденог врха света.

ГАЗ-334420 (фото: Јутјуб)

Кад смо код фосилних горива, због њих имамо глобално загревање, а топљење леда на Арктику отвара и нове трговачке руте између Европе и Азије. Сад практички сваки брод између Европе и Азије иде кроз Суески канал, па Црвеним морем и гусарима крцатим морима око Рога Африке. Топљењем леда ће се омогућити директан пут уз руску обалу и тако ће тај део света постати још важнији.

Владимир Путин је свестан тога и већ је успоставио војне базе и војне области задужене за контролу залеђеног севера. Распоредио је 28 бродова и 42 подморнице, а свему томе је придружио и две јединице копнене војске посебно опремљене за ратовање у зимским условима и то условима сибирске зиме.

Узмимо за пример опрему 80. моторизиране бригаде, једне од раније споменутих јединица, и њихов хеликоптер Ми-8АМТСх-ВА. Реч је о посебној иначици Ми-8 намењење за деловање по Арктику опремљене електричним грејачима мотора и тефлонским цевима за уље, гориво и хидраулику. Све то омогућује хеликоптеру несметану активност на чак -60 ступњева целзијевих.

За превоз војника и опреме по копну задужен је недавно представљени ГАЗ-3344-20 који може путовати чак и по води. Може превозити 12 војника под пуном опремом или око три тоне терета, а максимални домет је око 450 километара. Друга јединица, 200. самостална моторизирана бригада, елитна је јединица опремљена тенковима, вишецевним бацачима ракета, хаубицама и суставима противваздушне обране. Најважнији су десеци тенкова Т80 преуређени за арктичко ратовање.

Т80-ки Руси имају готово на бацање, а прича се да је советска војска располагала с готово пет хиљада таквих звери. Посебност је што Т-80 користи турбину као мотор, а уобичајено је да тенкови користе дизелске моторе.

То значи да Т-80 може у року од једне минуте кренути с места у зимским условима, док дизелским тенковима треба и до 45 минута за кретање. Наравно, све то су оквирне бројке јер јако пуно опреме може убрзати или успорити кретање тенка. Важно је споменути да постоји само још један тенк који користи турбинске моторе и то је амерички М1 Абрамс, али они имају огромних проблема с филтерима зрака и релативно често се морају сервисирати.

Други велики недостаци су то да турбине испуштају огромне количине врелог ваздуха што значи да су, кад их се гледа термалном опремом, "видљиви из свемира", а пешаштво не може пратити тенкове због опасности од опеклина. Како било да било, Путин је још једном показао да је спреман размишљати у напред и покушати предвидети слабости, како властите, тако и противника.

ОВДЕ погледајте како је храбра старица спасила унучиће и убила терористе ИД. 

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА