Најновије

НЕВИЂЕНА ПЉАЧКА: Шиптари се бесправно прикључили на "Електромреже Србије" да краду струју! Коштају нас милионе евра!

Албанци на Космету месецима краду струју од "Електромреже Србије" (ЕМС), због чега је нанета штета од 5,5 милиона милиона евра. Уколико се пљачка настави, "рачун" ће нарасти до 11 милиона евра до краја године.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

- Албанци нас немилице пљачкају од децембра прошле године. Они, наиме, преко компаније КОСТТ, који је оператор преносног система на територији КиМ, краду струју од ЕМС. До сада је штета 5,5 милиона евра. Руководство ЕМС је у више наврата надлежнима у међународној заједници указивала на проблем, али је реакција изостала. Ако Албанци наставе овим темпом да краду, то ће нас до краја године коштати сигурно још најмање шест милиона - наводи извор.

Србија, Македонија и Црна Гора налазе се, иначе, у такозваној струјној мрежи "Континентална Европа".

- То је централни далековод који пролази кроз регион и који се даље рефлектује и на земље Европске уније - објашњава саговорник.

Политички аналитичар Бранко Радун каже да је лоповлук електричне енергије који врше Албанци на КиМ тема о којој се деценијама ћутало.

- Крађа струје је манир који Албанци практикују деценијама уназад. Прво нису плаћали рачуне и то се толерисало јер нико није желео да улази с њима у сукоб због струје. Албанци су агресивни и ризиковао би живот свако би се се појавио да њима искључи струју због дуговања. То није ствар компаније, већ би малтене биле потребне паравојне формације да оду у неко албанско село и искључе струју. А сада су се пребацили на крађу. То нигде у свету нема. Неко томе мора да стане на пут - коментарише Радун и додаје да би и међународна заједница коначно морала да реагује на овакву пљачку.

У ЕМС су потврдили да је компанија КОСТТ "у претходном периоду, од средине децембра 2017, у више наврата неовлашћено преузимала електричну енергију из тзв. интерконекције Континентална Европа, односно од свих оператора преносних система који чине наведену синхрону област":

- КОСТТ има обавезу балансирања потрошње и производње електричне енергије на Косову. КОСТТ није одржавао тај баланс, већ је недостајући део за напајање потрошача без накнаде неовлашћено преузимао из интерконекције "Континентална Европа" - наводе у ЕМС и додају да су у циљу решавања проблема у контакту са свим релевантним институцијама.

Због лоповлука каснили и дигитални сатови у ЕУ

Дигитални сатови широм Европе каснили су у два наврата ове године - у јулу минут, а у марту читавих шест минута. Европски савез електродистрибуција (ЕНТСО) тад је запретио Србији санкцијама ако не реши спор с Косовом због ког су дигитални сатови, који се синхронизују преко фреквенције мреже, широм Европе каснили. Из ЕМС су објашњавали да је кашњење проузроковао КОСТТ, опет због неовлашћеног преузимања електричне енергије. 

Прочитајте ОВДЕ да ли Рамуш Харадинај купује време?

Извор: Курир/Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је било пре годину дана на Косову.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА