Најновије

БАБИЋ "ПЕРЕ РУКЕ": Обрушавање Коридора било очекивано, али ја се нећу бавити одговорношћу за пропусте!

Санација потпорне конструкције и дела заштитне косине испред тунела Предејане у дужини од око 100 метара која се обрушила - почиње сутра.

Зоран Бабић (Фото: Јутјуб)

Оштећење до којег је дошло неће успорити радове на ауто-путу кроз Грделичку клисуру на јужном краку Коридора 10, каже директор "Коридора Србије" Зоран Бабић, који наводи и да је обрушавање дела Косине 2 било на неки начин очекивано, те су "Коридори" раније припремили пројектно-техничку документацију за изградњу нове галерије на највишем делу "Косине 2", чији се један део обрушио у недељу. 

"Коридори Србије ће до краја ове календарске године завршити један модеран, стабилан и безбедан аутопут кроз Грделичку клисуру у пуном профилу и то свих 26 километара. И мислим да је то у овом тренутку најважније", поручује Бабић. 

Ова деоница, коју гради шпанска компанија Азви, већ је завршена 90,5 процената, а мањи део "Косине 2", на којој се овај колапс десио, неће успорити радове на ауто-путу, каже Бабић. 

"Зато што смо овакве ствари и очекивали и предвидели. Предвидели смо их зато што вршимо свакодневени мониторинг на свим косинама па и на Косини 2 и још у априлу смо знали да претходно пројектно решење није адекватно и били смо сигурни да ће до оваквог сценарија доћи, за два месеца, две године...", објашњава директор "Коридора".

Због тога што је обрушавање било прогнозирано, објашњава Бабић, у априлу су и почели са израдом пројектне документације за галерију на највишем делу Косине 2. 

"Пре шест дана се кренуло са извођењем радова на галерији, на жалост, природа нас је предухитрила. То нас неће зауставити у радовима. Санацију на Косини 2 почињемо моментално зато што пројекат и пројектно решење за ту санацију имамо, а то је галерија преко оба полупрофила ауто-пута", објашњава Бабић. 

Каже да ће се насути већа количина материјала која ће, напомиње, додатно и трајно стабилизовати ову косину. 

"Оно што смо до сада радили у две смене, сада ћемо радити у три, и због тога не поставља се питање када ће се завршити. Завршетак свих радова на целом Јужном краку Коридора 10 дуж Грделичке клисуре ће бити готов до краја ове календарске године", каже Бабић. 

Објашњава да је у овом тренутку завршено три од шест деоница и да се под асфалтом налази између 22 и 23 километра ауто-пута. 

"Изградња галерије са насипањем земље подразумева доста радова, изградњу шипова, на којима ће галерија стајати. Сви ти радови ће нас коштати максимално до седам милиона евра, али мислим да је у овом тренутку најважније што ће грађани Србије до краја године добити један модеран и безбедан ауто-пут кроз Грделичку клисуру". 

На питање ко је одговоран за пропусте који се тичу обрушавања на Косини 2, Бабић каже да се питањем одговорности већ баве надлежни државни органи. 

"О одговорности и томе шта се конкретно десило током јучерашњег дана али и у претходном времену, тиме се већ баве а и бавиће се надлежни државни органи", каже Бабић. 

"Ја се тиме нећу бавити. Ја сам дошао овде да заједно са одговорним и стручним људима у Коридорима Србије градимо и правимо модеран и безбедан ауто-пут и тим ћемо се бавити."

Прочитајте ОВДЕ све детаље о овоме, погледајте снимак.

Извор: Танјуг

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Потпорни зид се рушио и прошле године.

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube