Најновије

СРАМОТА У ХРВАТСКОЈ: "У Јасеновцу је било забаве"!

Текст о Јасеновцу који је написао Милан Ивкошић у Вечерњем листу, а у којем стоји да је то био радно рекреацијски камп у којем су се логораши забављали, срамотан је

Усташа коље Вукашина из Клепаца (Фото: Јутјуб)

Портал истиче да сваком разумном ово изгледа толико надреално да би одмах могао да помисли да у колумни Ивкошића то заправо и није тако написано. Текст у загребачком "Вечерњем листу" у којем се усташки концентрациони логор Јасеновац назива "митом" и тврди да је реч о кампу у којем су се логораши "забављали", део либералних хрватских медија назива срамним, док десничарски портали ликују.

Уводник новинара Милана Ивкошића, који је посвећен Јасеновцу и књизи ревизионисте Игора Вукића, изазвао је згражавање, али и одобравање у Хрватској. Спорни текст је написао Милан Ивкошић, који је у својој колумни за "Вечерњи лист" логор у Јасеновцу, наиме, представио као радно-рекреативни камп у којем су се логораши - забављали, наводи хрватски портал Индекс.



Индекс потом наводи да би сваком разумном то изгледало толико нереално да би одмах помислио да у ствари то није тако написано, али на жалост јесте.

- Тачно је тако написано - наводи портал и преноси одломак из текста:

- У логору је било доста радионица у којима су затвореници могли да покажу и своје креативне способности и способности за израду компликованих производа. Тако су у једној радионици израђивани делови за аутомобиле и авионе. Те су га радионице чиниле радним, рад је обележавао свакодневни живот.

Индекс оцењује да је по десничарској колумници Јасеновац био место које је затвореницима Јеврејима и Србима, усташком режиму непогодним Хрватима и другима, омогућавао прилику за креативност, супротно, исправном мишљењу да је то било заточеништво у ком су људи били терани на присилан рад и убијани.



Али то није све, наводи Индекс и додаје да текст постаје још одвратнији:

– Али у том је животу било и нечега што је преносиоцима мита о искључиво злочиначком Јасеновцу најтеже признати. То јест, у логору је било и забаве. Било је спортских утакмица, поготово фудбалских, концерата, позоришних представа међу којима су извођена и дела што су их стварали сами затвореници.

Аутор текста Ивкошић позвао се на детаље из књиге Игора Вукића ког је описао као "хладног истраживача преданог чињеницама", али чија је биографија више него спорна, објашњава даље Индекс и додаје да на крају своје колумне Ивкошић, предвидљиво, умањује број страдалих у Јасеновцу, а књигу "филоусташког ревизионисте Вукића" назива "великим доприносом истраживању истине о Јасеновцу очишћене од идеологизације, пристраности, афективности и наслеђа које чине великосрпске и комунистичке кривотворине".

- Одвратно чак и за Ивкошића - закључио је хрватски портал.

Усташе прете смрћу борцу за истину и правду у Хрватској. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Index.hr

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево шта су о Јасеновцу не тако давно рекли становници главног града Хрватске 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА