Најновије

ИЛИЋ: Поднећу кривичне пријаве против Вучића и Брнабићеве због Коридора

Нова Србија ће бити део те нове организације која ће окупити велики број младих и паметних људи, десно настројених појединаца и странака. Руководство те нове деснице биће потпуно ново, док ћу ја и један број веома умних људи попут Матије Бећковића, Амфилохија Радовића, Атанасија Јевтића и других, бити у саветодавном делу те нове организације. То су људи од којих има шта да се чује, као што је уосталом и Војислав Коштуница, бивши лидер ДСС – каже за Данас Велимир Илић, лидер Нове Србије.

Веља Илић (Фото: Медија центар Београд)

Значи да сте и Коштуницу звали у саветодавно тело нове деснице?

– Била би ми част када би Воја пристао, али он је престао да се бави политиком. Он је мој пријатељ и понекад ручамо заједно. Сјајан је саветник и одлични познавалац питања Косова и Метохије и да је памети, ови на власти би једном недељно требало да ручају са њим како би чули неке паметне савете.

Да ли је и вама дао неке добре савете око деснице?

– Наравно, и не само он. Разговарао сам сатима са људима попут Матије Бећковића, Амфилохија Радовића, Атанасија Јевтића, затим са великим бројем младих људи, доктора наука који таворе у Србији без посла. Знате, десница је увек била покретачка снага у Србији, није то била Демократска странка, јер она на врхунцу популарности није могла да освоји више од 20 одсто гласова грађана. Десница у којој смо били Драшковић, Коштуница и ја заправо је вукла и представљала најозбиљнију опцију.

Чини се да сте потпуно одустали од приступања Ђиласовом Савезу за Србију?

– Не желим да трошим енергију на неке безвезне приче, нити желим да учествујем у рехабилитацији Демократске странке. Помогао бих да је реч о неком широком покрету, овако то су све странке бивше ДС и само једна која то није, и која је ту како би дала неки другачији имиџ том Савезу.

Да ли су могуће неке заједничке акције и са таквом опозицијом?

– Све опозиционе парламентарне странке, па и посланици Нове Србије, заједничким снагама требало би да затраже да се утврди ко је крив за рушење потпорног зида у Грделичкој клисури на Коридору 10. Требало би да упуте јасан захтев да власт одговори како је и зашто и чијим немаром утрошено 70 милиона евра на разноразне санације, јавне и сакривене на Коридорима у последњих годину дана. Е то је резултат рада једне потпуно нестручне гарнитуре која прави такве грешке да ће се страшне последице видети тек касније, за пар година.

Министарка Зорана Михајловић већ је затражила је помоћ БИА око урушавања те заштитне косине у Грделичкој клисури?

– Бата Гашић је сигурно човек који може да помогне, он је из те бранше – врхунски керамичар. Они су из власти отерали све стручњаке, тако да у Влади сада нема ни једног инжењера, а инжењерске послове су преузели приучени економисти, правници, касапини и кафеџије. Њима треба забранити доживотно да се баве овим послом који раде, јер замислите у каквом смо ризику сви уколико они остваре намере и до краја године пусте у саобраћај овај Коридор који је у дебелом ризику.

Не говорите ли можда тако јер нисте постали директор предузећа Коридори Србије?

– Не, наравно. Говорио сам шта се тамо ради, молио и преклињао и зато нисам ни отишао у Коридоре, кад сам видео шта су ти лудаци урадили. Нисам хтео ништа да прихватим, али су заузврат покушали да ме униште и психички и физички, као и моју странку. Због малверзације у Коридорима, о чему говори и извештај радне групе који је формирала Зорана Михајловић, а који се држао у тајности, и на које сам ја указивао нисам ни постао директор Коридора. Потпорни зид се урушио јер нису направљени вертикални одводни канали, већ хоризонталне препреке и то захваљујући препројектовању који је договорен са бившим директором Коридора Дмитром Ђуровићем, који се на сва уста хвалио да су препројектовањем начињене велике уштеде. Питам се и одакле тај шпански извођач Азви на Коридору, јер када сам ја био министар радиле су признате домаће фирме, а сада бугарске, шпанске, грчке…

Али, министарка најављује да ће бити преиспитан рад свих који су на Коридору радили од 2010. године и најављује одузимање лиценци?

– Министарка Михајловић ни под разно није смела да води то министарство. Какав је она експерт за саобраћај и грађевинарство? Видели сте шта је било у контроли лета? На крају ће нам узети и ту контролу лета и дати Црној Гори, а једва смо се изборили да то задржимо. Отерали су човека који је водио Контролу летења иако је био пилот на Боингу и професор на Саобраћајном факултету да би довели Зоранину другарицу. Зато кажем кроз неколико година суочићемо се са многим проблемима, а не само на Коридору.

Зашто је надзор над Коридорима поверен странцима, да ли је тако било и док сте ви били министар?

– Зато што се перу паре, а странци то одлично раде. Дате пола Ћећу, пола предузећу. Ја сам о томе дао извештај и зато смо се посвађали. Од чега се прави Београд на води, одакле се инвестира, па са Коридора наравно. То сви знају. Власт би требало да одговори на питање ко је укинуо државни и поставио интерни надзор, иако се зна да на великим пројектима треба да постоји пројектантски надзор, одговорни пројектант и државна надзорна комисија која се бира на тендеру. Замислите у Коридорима интерно надзоришу сами себе.

Колико је времена потребно за санацију настале штете у Коридорима?

– Не могу они то санирају, они не знају. Ми имамо ЦИП који је за те послове махер, али су то предузеће разбили као канту да би могли да направе неки Миленијум и неке друге фирме како би они радили те своје послове. Очекујем да реагује инжењерска комора на све ово, а не да министарка тражи да се одузму лиценце, иако су они давали те лиценце за рад, а не ја. Код мене је било тешко добити лиценцу за рад, а они су куповали фирме и узимали лиценце. Мафија је куповала предузећа, тако да предузећа која су имала један трактор, утоваривач и камион, сада су постали гиганти и раде на великим мостовима. Било би добро да кажу чији чланови фамилије имају везана предузећа која раде на коридорима. Питајте министарку да ли неко њен има фирму која ради на коридорима, да ли директори Путева имају фирме које раде на коридорима.

Председник Србије и премијерка чини се, нису се огласили око рушења потпорног зида?

– Зашто би се председник оглашавао. Он је идејни творац свега – шеф породице која све то ради.

Може ли Коридор 10 упркос свему да буде завршен до краја године?

– Може, па да неко погине. Замислите да се ово урушавање догодило под пуним саобраћајем. Ја сам више пута указивао да ће се тако нешто догодити, позивао сам тужилаштво да реагује, али сви ћуте. Зато ћу морати лично да поднесем кривичне пријаве против председника државе и председнице владе Ане Брнабић, која не престаје да прича о дигитализацији, док нам падају читави објекти. Смеју нам се сви. Снимак са урушавања потпорног зида на Коридорима обишао је читав свет, као да је био земљотрес од девет степени. То је баш добра референца за српску грађевину и путну привреду у свету.

Како треба решити то клизите у Грделичкој клисури?

– Нека оду да како је решено код Љига, где је направљен вештачки тунел који је рађен док сам ја водио министарство. Може се направити тај вештачки тунел у кога би се одрони обрушили и направили природну косину, и та варијанта је много јефтинија, него ово што су сада радили. А има и других решења, систем шипова и тераса, али то раде стручњаци, а не ови приучени партијски послушници. То је озбиљан посао, јер ти објекти се праве да би трајали по двеста и више година.

"Десни сектор" најављује ликвидацију 50 руских званичника. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Веља Илић открио: Држава трује народ, увозимо месо из доба Пиночеа

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА