Најновије

СТИЖУ ДО БИЛО КОЈЕ ТАЧКЕ НА ПЛАНЕТИ: Русија модернизује своју флоту бомбардера дугог домета (ВИДЕО)

Руска ваздухопловна индустрија Тупољев, гигант у том сектору, потписала је уговор са Министарством одбране за “радикално“ модернизовање њихових стратешких бомбардера Ту-95МС, како би задовољили МСМ стандард. Ту-160 и Ту-22М3 се такође модернизују како би их претворили у Ту-160М2 и Ту-22М3М.

Ту-160 (Фото: mil.ru)

Читава флота ће добити нове функционалности. Први суперсонични бомбардер Ту-95МСМ ће се винути у небо крајем 2019. године. Генерал Валериј Герасимов, начелник Генералштаба руских оружаних снага, истакао је да ће авион добити нову авионику и моторе.

Електронска опрема ће укључивати само компоненте руске производње. Ту-22М3М, Ту-160М2 и Ту-95МСМ ће бити наоружани новим крстарећим ракетама дугог домета које су већ прошле кроз тестирање и спремне су за масовну производњу.

Све у свему, тренутно је око 60 Ту-22М3М авиона у служби руских ваздухопловних снага. До 30 њих ће бити надограђено на М3М варијанту. Надоградња је свеобухватна и укључује нову авионику, дигиталну радио-навигациону опрему, нови комуникациони пакет, и нови, модернизовани, систем за контролу оружја.

За разлику од Ту-160 и Ту-95, он није укључен у нови СТАРТ. Са брзином крстарења од 900 км на сат, његов оперативни домет је око 7.000 без допуњавања горива.

Могу се користити све врсте оружја, укључујући крстарећу ракету дугог домета Кх-32 са оперативним дометом од 1.000 км која може да достигне максималну брзину од преко 4 Маха у терминалној фази њене компликоване путање. Радуга Кх-15 аеро-балистичка хиперсонична ракета са оперативним дометом од 300 км је оружје по избору.

Ту-22М3М може носити три Кх-32 (свака је тежине око шест тона) или 122 лакших Кх-15 ракета. Ту-22М3 је недавно тестирао хиперсоничну ракету Кинжал.

Како преноси "Российская газета" званични владин извор, верзија Ту-95МСМ са оперативним дометом од 7.000 км (10.000 км са допуњавањем горива у ваздуху) неће имати бомбе. За лансирање ће носити само прецизно вођена оружја.

Његово главно оружје је крстарећа ракета Кх-55. Може ностити њих шест интерно, плус још десет њих под крилима. Пакет оружја може укључити најновије ракете Кх-101, од којих је њих шест смештено унутра а осталих 16 се носи споља.

Домет ракете превазилази 5.000 км. Ту-160 и Ту-95МС су испоручили 66 ракетних удара против терористичких мета у Сирији са високом прецизношћу. Модернизована верзија авиона ће имати способност да поново усмери крстареће ракете након што је авион већ у ваздуху. Ракете се могу поново усмерити када су већ на путу ка својим циљевима. То је нова способност за руску авијацију.

Тренутно, оперативна флота од 16 авиона у арсеналу Ваздушно-космичких снага (раније познатих као ваздухопловне снаге) подвргнута је надоградњи на разним нивоима како би се повећао животни век тих авиона и прошириле њихове способности удара.

Модернизација суперсоничних бомбардера Ту-160 је у току и требало би да буде завршена до 2030. године, заједно са модернизацијом Ту-22М2М. До сада је 2,8 милијарде долара додељено за прву серију стратешких бомбардера Ту-160. Постоје планови за изградњу 50 нових Ту-160М2 авиона по стопи од три комада годишње.

Модернизација ће обухватити сваку компоненту, чинећи га потпуно новим бомбардером у свему сем у имену. Према речима стручњака, то ће бити “потпуно нови авион са новом контролом ватре и навигационом опремом, напредним системом електронског ометања, новим кокпитом и моторима који ефикасније користе гориво.“

Верзија Ту-160М2 ће ући у серијску производњу између 2020. и 2021. године, са 60% своје унутрашње савремене опреме, укључујући и модерни стаклени кокпит. Нови мотор НК-32 02 је дизајниран за овај унапређени бомбардер. Уз помоћ модернизованог танкера за поновно пуњење горива Ил-78, Ту-160 ће моћи да стигне до било које тачке на планети.

Сви модернизовани бомбардери ће бити опремљени са специјалним компјутерским подсистемом  за све временске прилике за прецизно вођење СВП-24. Тај систем може функционисати чак и ако су ГЛОНАСС пријамници ометени. Он омогућава “пуцај и заборави“ вођење, омогућавајући пилоту да се концентрише на супротстављање претњама и проналажење нових циљева за напад. Временски услови и време дана постају ирелевантни фактори.

"Десни сектор" најављује ликвидацију 50 руских званичника. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извиор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА