Најновије

ДОДИК: Ако Косово уђе у УН, и Српска тражи столицу!

Уколико дође до укључивања Косова у Уједињене нације и друге међународне институције, тај исти пут затражиће и Бањалука.

Додик (Фото: Јутјуб)

Када су Албанци једнострано прогласили независност Косова, Скупштина Српске донела је резолуцију, у којој се наводи да ћемо, у случају успостављања новог међународног принципа и праксе у признавању права на самоопредељење, инсистирати на утврђивању нашег државног статуса. Тај документ је и даље на снази и од тога нећемо одустати.

Овако Милорад Додик, председник Републике Српске појашњава свој став да решавање питања статуса Косова и Метохије не треба одвајати од питања статуса Српске. Он поручује да странци упорно примењују дупле аршине и упозорава да не могу аргументацију коју користе за Косово да искључе у БиХ:

- У том погледу, решење односа између Београда и Приштине на трајној основи морало би да подразумева и решавање проблема статуса Српске. То питање ставићемо на дневни ред када се за то буду створиле околности.

Колико је реално да се такве околности створе, кад, на пример, Велика Британија спречава чак и да се о Косову расправља у СБ УН?

- За мене то није ништа ново. Од када је присутна на овим просторима, још од времена Отоманске империје, политика Британије је антисрпска. Ми морамо да се боримо за наше позиције и да отворено кажемо - Британци су трајно усмерени против нас. И сваком новом британском амбасадору, када дође први пут кажем: "Добар дан, не могу да вам кажем добро дошли, јер знам да сте дошли да радите против нас".

И како они на то реагују?

- Исколаче очи и гледају ме у чуду. Амбасадорима који долазе у овај регион већ 20 година се дају исти налози, њихова ароганција према нама је иста, а свет се мења. Европа, која је пре седам-осам година била обећана прича, сада је, а о томе сведочи и француски председник Макрон, потпуно другачија. И сад ја треба да ћутим или да будем кловн и причам оно што се од нас очекивало да говоримо пре 20 година.

Запад је изузетно осетљив на ваше изјаве и иницијативе усмерене на независност Српске. Очекујете ли санкције међународних представника у БиХ?

- И ја сам осетљив на то што девалвирају српска национална и државна права, Дејтонски споразум. Србима се стално одузимају права која су добили тим споразумом. А исти ти службеници Запада раде све да се појачају права Албанаца. Они би хтели да нас овде нема, поготово да не будемо битан политички фактор.

Из међународне заједнице упорно поручују да нема мењања Дејтонског споразума, чији је гарант и Србија?

- "Дејтон" су бивша америчка и европска администрација, и делом садашња бриселска администрација, до те мере оскрнавили да он данас не може да слови за конзистентан споразум. А све је то чињено на терет РС. Нисмо ни свемоћни ни авантуристи, али сматрамо да ће једног дана, када се створе објективне околности, питање наше државности морати да буде стављено на дневни ред.

Мислите ли да је подела Косова једно од могућих решења за трајни компромис између Срба и косовских Албанаца?

- Верујем у оно што председник Вучић и његов тим раде. Ако дођемо у позицију да о томе разговарамо, спреман сам да се окупе сви државни и национални фактори у Срба, а ту убрајам и нас из РС, и да се најозбиљније и та тема стави на дневни ред, јер се чини као једина која би могла да буде релевантна за разматрање. Треба изнети сва "за" и "против" становишта, без емоција и калкулација. На крају крајева, овде нису ни постављене трајне границе.

Вучић ојачао наше позиције

Председник Вучић трпи жестоке критике због покушаја да дође до компромисног решења за КиМ...

- Преговарачка позиција Србије данас је далеко јача и моћнија захваљујући Вучићу. Пре њега, у перцепцији већине Срба било је да је то готова ствар. Разговори нису нимало лаки, али он је вратио дигнитет Србији и нашем народу и постигао да се уважавамо као равноправна страна.

Међународна комисија за Сребреницу

Скупштина Српске, на наш захтев, разматраће 14. августа спорни Извештај комисије о догађајима у Сребреници 1995. Шта очекујете од те расправе?

- Ми не негирамо злочине над Бошњацима али не може истина о Сребреници бити комплетна без информација о страдањима Срба у том истом месту. Комисија која је сачинила извештај радила је под притиском, то су признали и њени чланови, и за нас је спорна и манипулација бројем настрадалих Бошњака. И један човек који страда, без обзира на то које је вере, јесте превише, али истина мора да се утврди и да се уваже и српске жртве. Зато тражимо међународну комисију, са најбољим експертима, који ће сачинити коначни извештај о Сребреници.

Тзв. Косовска полиција прекинула годишње одморе, КФОР изводи велике маневре, нешто се чудно дешава на југу Србије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик: Свима је дозвољено да имају државу, само Србима није

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА