Најновије

КФОР ОБЈАСНИО ШТА РАДЕ НА ГАЗИВОДАМА: Званично објашњење крајње сумњиво!

На прилазима Газиводама налази се више џипова са припадницима америчке војске, са пушкама, док подручје од јутра надлећу хеликоптери.

Брана Газиводе (Фото: Јутјуб)

Они истичу да се не ради о блокади, већ, како је раније и саопштио Кфор, о делу планиране редовне вежбе међународне мисије.

Војници Кфора стоје покрај пута, наводно не спречавајући прилаз језеру, као ни хидорелектрани. 

Како јавља РТС, главни прилазни пут према језеру и брани се гради, а на самом почетку зоне градње паркирана су три војна џипа. Ту је око двадесетак амреичких војника. 

Амерички војници су за РТС рекли да су на редовној вежби, да не блокирају прилаз језеру и брани и да свако ко хоће може да прође. Ипак, како наши медији јављају, прилаз је блокиран, тако да званично објашњење никако "не пије воду".

На питање због чега су јутрос на језеру Газиводе, које се последњих дана помињало као простор који може бити блокиран, они су рекли да њихова активност није стриктно повезана са тим. 

Нису могли да кажу колико ће се задржати на прилазу језеру. 

Иначе, јутрос је мирно на северу Косова, сем инсталирања америчких војника на прилазу и око језера нема информација о неким полицијским и војним померањима. 

На Косову данас, након бројних шпекулација, упозорења, чак и премијера премијера Рамуша Харадинаја Србима да не покушавају да успоставе аутономију због истека рока за успостављање Заједнице српских општина, међу Србима влада узнемиреност. 

Газиводе су у протеклом периоду биле често помињане као “мета“ приштинских власти, које желе да их “укључе“ у косовски енергетски систем. 

Председник Србије Александар Вучић раније је више пута изјавио да нема говора о томе. 

Да подсетимо, у току је седница Савета за националну безбедност у председништву Србије сазване поводом ситуације на КиМ. 

Језеро и хидроцентрала Газиводе, код Зубиног Потока, и трафостаница Валач су кључни енергетски ресурси на северу Косова, у власништву Електропривреде Србије. 

Газиводе, према неким проценама, приходују десетине милиона евра годишње. 

Део система је и канал Ибар-Лепенац, који је практично витални водни ресурс за територију КиМ, почев од снабдевања водом, преко наводњавања до расхладјивања Термоелектране "Обилић".

КФОР блокирао брану Газиводе, више ОВДЕ.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако изгледа блокада бране од јутрос:

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА