Најновије

РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: Ово су кључна места где може почети Трећи светски рат

Заменик председника Академије ракетних наука и руске артиљерије, пуковник Константин Сивков, навео је места на којима сматра да би локални конфликти могли да изазову Трећи светски рат у будућности.

Илустрација (Фото: pixabay)

У свом чланку објављеном у дневном руском часопису “The Military-Industrial Courier“ Сивков описује свој став да се војни сукоби “интензивирају због погоршања регионалних тензија“ од стране западних земаља.

“Један окидач би могао бити појава курдске државе уз сепарацију дела Ирака и Сирије,“ упозорио је стручњак.

Сивков такође не искључује да би унутрашњи проблеми великих земаља, на пример Турске, могли изазвати грађанске ратове.

Према његовим речима: “Постоји могућност агресије од стране САД-а, Израела, земаља НАТО-а и њихових савезника монархија Персијског залива против Ирана.“

Сивкова интуиција је посебно застрашујућа с обзиром на недавно излагање планова САД-а за поделу Ирака и инвазију на Иран.

“Ово би био рат на локалном нивоу,“ пише Сивков, уз изговор “наставка иранског нуклеарног и ракетног програма или почетак војног сукоба између Техерана и једне од кључних земаља Персијског залива, највероватније Саудијске Арабије.“

“Геополитичка основа ових, и других сукоба у Африци, биће противљење Саудијској Арабији и САД, са једне стране, и Кини и Ирану са друге стране, за доминацију у региону,“ рекао је аналитичар.

Конкретно, Сивков је, као на друга потенцијална жаришта, указао на рат у Авганистану, где би Кина могла би ти умешана, “дељење сфере утицаја“ на Арктику, и посвећеност неких латиноамеричких земља томе да се ослободе од америчког туторства.

Према речима овог аналитичара, у Азији главни извори средњерочних војних тензија леже на Корејском полуострву, између Јапана и Кине око спорних острва, и између Јапана и Русије око Курилских острва, као и питање Тајвана.

Сивков је познат по свом инсистирању на томе да је америчка војна снага инфериорна у односу на руску, и по својим хипер-драматичним војним предлозима. У фебруару 2018. године, Сивков је предложио креирање термонуклеарне мега ракете по цени од 210 милијарди долара како би се ликвидирала претња од астероида. У више наврата, он је препоручио распоређивање оружја за масовно уништење како би се супротставили САД-у.

На пример, у новембру 2017. године, он је саветовао Русију, у одговору на излаз САД-а из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета, да позиционира неконвенционално нуклеарно оружје.

На пример, он је тврдио да Русија мора да креира веома моћне нуклеарне бојеве главе способне за “покретање катастрофалних геофизичких процеса на америчкој територији, на пример, експлозију Јелоустон вулкана.“

Хрвати су спремали акцију гору од Олује! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: The Military-Industrial Courier/ Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пророчанства о Русији и свету

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА