Најновије

Ово је прави план Запада за Косово!

Србија добија север Косова, али и донације и убрзани пут у Европску унију, део је плана за решавање косовског плана иза којег стоје Вашингтон и Европска унија.

Избори на Косову (Фото: Јутјуб)

- Администрација Доналда Трампа нема ригидан став према Србији, као што је био случај са претходним америчким званичницима, саслушали су ставове Београда и подржавају напоре Србије да се питање покрајине реши, али не на уштрб једне стране. То значи да ће Срби на Космету бити заштићени, да ће се део са већинским српским живљем на северу повезати са централном Србијом - наводи саговорник из дипломатских кругова.

Саговорник додаје да ни Албанци неће изгубити све.

- С друге стране, ни Приштина неће остати празних руку, новом линијом разганичења или поделом, како год назвали то решење. Албанци ће добити део општине Прешево, узак појас уз административну линију. Већи део Прешева, Бујановац и Медвеђа остају у Србији - објашњава извор из дипломатских кругова.

Попустиле кочнице

Американци су, открива извор, спремни да "помогну" Приштини да прихвати овакво решење.

- Хашим Тачи је отворен за такву могућност, с тим да он поделу крсти другим именом и говори о корекцији граница. Проблем су Харадинај и остатак екипе, које Вашингтон жели да усмери и охрабри у прихватању компромиса. Нико ту не очекује веће проблеме с обзиром на то да је сам Харадинај рекао да приштинску политику води Вашингтон - подсећа саговорник.

Говорећи о тренутним позицијама великих сила, када је у питању решавање судбине Космета, извор открива да су се ствари мало промениле када је у питању позиција Европе.

У Србији има оних који сматрају да не треба ништа да добијемо у територијалном смислу на КиМ, све је више оних који, нападајући идеју разграничења, понављају да разграничење и могућност да Србија врати север КиМ воде новом рату.

Велики апетити

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић сматра да главну препреку решењу представљају максималистички циљеви Приштине.

- Они не желе компромис, већ да ми признамо независност, али и да добију још нешто, како они зову, источно Косово - Прешево и Бујановац - рекао је Дачић истичући да је то покушај стварања "велике Албаније".

Према његовим речима, појединцима у Србији, али и у међународним круговима смета то што је позиција Београда "значајно промењена".

- Мислим да је подела решење, о томе говорим 10 година, о томе је говорио и Добрица Ћосић па није издајник, и Зоран Ђинђић. Неки кажу да је због тога навукао на себе гнев, који се завршио нападом - рекао је министар спољних послова.

Заев против поделе

Владајућа партија Социјалдемократски савез Македоније Зорана Заева, која је на власт дошла захваљући подршци и сарадњи са албанским партијама, успротивила се подели јужне српске покрајине.

- Залажемо се за принцип добросуседских односа и немењање границе. Само на тај начин се регион може покренути ка развоју и напретку, што је у интересу свих грађана - прочује странка Зорана Заева.

Небојша Крстић

Они који се противе подели КиМ у ствари желе да изгубимо све, али да наставимо да се лажемо како нисмо дали ништа.

Драгомир Анђелковић, аналитичар

Ако би Србија добила јасно дефинисан модел поделе, то би за нас доста значило. Важно је ко контролише процес, а не само шта је договорено. Ако одмах добијемо поделу, онда се Запад дефинитивно променио према нама и зато та подела мора да буде недвосмислена.

Зоран Миливојевић, каријерни дипломата

- Садашњи моменат, у ком се уважава интерес наше државе у свету, треба искористити. Ако се прихвати концепт поделе Косова, значи да је прихваћен српски аргумент и чињеница фактичког стања да север контролише Србија. То јесте етнички принцип решења, али засад нема алтернативу.

Прочитајте ОВДЕ шта би то могло да буде погубно у резолицуји 1244.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Генерал Божидар Делић - Морамо бити спремни да опет бранимо Косово и Метохију!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА