Најновије

КО У "ОТПИСАНИМА": Локалне власти све чешће пописују „неподобне“ грађане!

У жељи да се додворе врховној власти у Србији, напредњаци на локалу не презају од тога да праве спискове „неподобних“ грађана који одлазе не само на митинге опозиције, већ и на манифестације културно-забавног карактера које организује „друга страна“.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Тако у удружењу Кудес, које је организовало алтернативну Нушићијаду у Ивањици, пошто су је напредњаци забранили и направили своју, тврде да је председник општине Зоран Лазовић на брдо поред Ивањице где су се окупили „неподобни“ учесници послао радника комуналног предузећа да попише све локалце који су овом догађају присуствовали. Како кажу, Лазовић се и сам хвалио податком да је на другој Нушићијади било „122 лица“. Према сазнањима организатора, грађане Ивањице је на сеоском путу чак пописивала и полиција.

Иако се у Кудесу шале на рачун списка и поручују да председник општине није морао да се мучи и ангажује неупућена лица која за Драгољуба Ђуричића питају да ли је то Сергеј Трифуновић, већ да су му списак могли припремити са све потписима, ипак изражавају забринутост због оваквих дешавања.

– Ми смо већ дуго предмет клевета и лажи које наши некадашњи сарадници шире о нама. Међутим, ово добија једну ширу и опаснију димензију јер овакви спискови етикетирају појединце, излажу их стигми, али и безбедносном ризику – каже Вера Јовановић, координаторка „прогнане а слободне“ Нушићијаде. Она додаје да су у Кудесу навикли на последице свог друштвеног ангажмана и заговарања правде и слободе, али да је овде реч о нечему озбиљнијем.

– Сада је много шира група људи обележена зато што је дошла на један културни догађај. Ми увек нађемо повода за смех и шалу, али нам инспирације понестаје јер нас ова ситуација помало и плаши – наглашава Јовановић.

Уочи одржавања Нушићијаде у Кудесовој организацији, чланови овог удружења добијали су информације о застрашивању грађана за случај подршке догађају.

– Јављали су нам се људи да кажу да не смеју да дођу. Разлози које су набрајали су многи: да ће изгубити посао, да ће им неко послати инспекцију… Ми смо, наравно, читаву причу гледали кроз Нушићеву призму која би лако нашла место у његовим делима, али и припремили извођаче да је могуће да на брду неће бити 20-ак људи, мало у шали, а мало у збиљи, каже Зорана Парезановић, председница удружења. Сви извори Кудеса, који су са разлогом замолили да остану анонимни, кажу да председник општине не само да не негира постојање списка, већ о њему отворено говори. Међутим, Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, није одговарао на позиве и поруке, како би разјаснио причу о спорним списковима.

Ивањичка власт није патентирала евидентирање неподобних грађана, само је необично што је спорни догађај био фестивал сатире. Током вишемесечних протеста у Пожеги локална власт је, према речима лидера протеста, пописивала не само организаторе и учеснике, већ и случајне пролазнике који су се у граду затекли током митинга. Ишли су толико далеко да су се спискови објављивали јавно, путем друштвених мрежа, па је због објаве личних података пријаву поднео и повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Александар Дивовић, један од лидера протеста у Пожеги, каже да су постојале отворене, али и пасивне претње грађанима који су учествовали на протесту.

– Радници дома здравља који су се појављивали на митинзима били су евидентирани. Такође, и корисници социјалних услуга, чији су подаци јавно објављивани на друштвеним мрежама уз коментаре локалних напредњака на власти „ето, ми им дајемо помоћ, а они протестују против нас“. Због тих објава је реаговао и поверени Шабић, каже Дивовић. Он додаје да су поступци против локалних лидера још у току, као и да постоје јасни докази да су управо они тражили спискове грађана.

– Имамо скрин шотове мејлова запослених у општинској управи у којима се по хитном поступку тражи евидентирање грађана који се појављују на протестима, наглашава Дивовић. Он додаје да је подршка пожешким протестантима била знатно већа него што се може видети на снимцима, јер многи људи нису смели да дођу из страха због губитка посла, посебно они запослени у јавном сектору.

Кесић: Бахатост ће довести до већег ината

Зоран Кесић, аутор и водитељ „24 минута“ и један од учесника „прогнане“ Нушићијаде, каже да ако је тачно да је неко правио списак Ивањичана који су посетили „ову нашу брдско-планинску Нушићијаду“, поставља се питање, са којим циљем је то урадио.

– Шта ће локална власт са тим списком? Само да утера страх у кости овима са списка „знамо где си био, виђен си и записан си“, или ће да спроводи неки мобинг, дели отказе ако пописани раде у државној фирми, утичу на приватника да им смањи плату… шта тачно? Не верујем да ће наручиоци списка икада признати да су правили спискове. Свесни су да су и сами на списку и да, ако верно не слушају газду, и сами могу бити прецртани са списка. У сваком случају, таква бахатост може да доведе само до још већег ината и беса свих нас тамо пописаних – каже Кесић, додајући да локалним властима предлаже да следеће године понесе још више папира, „а требаће им и много више пописивача“.

Српски министар упутио извињење јавности због скандала. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Што да идем на скуп, кад губим државу Србију.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА