Најновије

АСАД ЈЕ ДОБИО РАТ: Француски министар спољних послова признао победу Дамаска, али упозорава!

Француски министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан изјавио је да је сиријски председник Башар ал-Асад добио грађански рат у земљи, али да неће "повратити мир" без политичког решења помоћу међународних посредника.

Башар ал Асад (Фото: Твитер/Syrian Presidency)

- Асад је победио у рату, морамо то навести. Али он није освојио мир - изјавио је Ле Дријан. Према речима министра, Запад би се противио ако се “употреби хемијско оружје против цивила” у борби у провинцији Идлиб. Он даље тврди да иако владине снаге буду успеле да поврате Идлиб - последње терористичко упориште - то не би решило проблеме које је изазвао рат пре седам година.



Ле Дријан је такође додао да ће Француска овог месеца користити Генералну скупштину УН да се заложи за мирно решење у Сирији и тренутно је укључена у преговоре са главним актерима мира у региону - Русијом, Турском и Ираном - да их “натера” да користе свој утицај над  Асадом како би се отпочели политички разговори након завршетка рата. Крајем августа, француски председник Емануел Макрон рекао је да је Париз спреман за даљње ваздушне нападе против Сирије ако Дамаск “буде употребио хемијско оружје”.

- Наставићемо да се понашамо на овај начин ако видимо нове потврђене случајеве употребе хемијског оружја - рекао је Макрон.

Француски председник је касније изјавио да се плаши тешке хуманитарне кризе у Идлибу, рекавши да Француска очекује од Русије и Турске да врше притисак на сиријску владу поводом ситуације у покрајини. Раније у току дана, сиријски министар иностраних послова Валид Муалем изјавио је да је Дамаск одлучан да избрише терористе из Идлиба.

У августу су руски војни званичници упозорили да су терористи и тзв. Бели шлемови спремни на злочине и да изведу хемијску провокацију како би изазвали нову рунду западне одмазде против сиријске владе. Пре недељу дана, портпарол руског Министарства одбране мајор Игор Конашенков изјавио је да су терористи прокријумчарили осам канистера хлорног гаса у село југозападно од Идлиба, како би оптужили снаге владе да користе хемијско оружје против цивила.

Још у априлу неколико западних медија известило је да су сиријске владине снаге “користиле хемијске супстанце против цивила у граду Дума”. Иако су сиријске власти жестоко одбациле било какву везу с тим, означавајући " хемијске нападе" лажном причом САД, Француске и Велике Британије које су извршиле заједничке војне ударе против мета у Сирији.

Фотографије са ликом бившег либијског вође Муамера Гадфија поново се виде на улицама либијских градова. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Породица Асад у посети православном манастиру у Сирији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА