Најновије

ДА ЛИ КЛИЗИМО У СВЕТСКИ РАТ? И Србија се спрема - једини непријатељ је НАТО!

Док се цео свет наоружава, где се у тој ситуацији налази Србија?

Војска Србије (фото: МОРС/Правда)

Потпуно опкоњена државама НАТО, Србија нема против кога да ратује осим против тог истог НАТО.

Оно на шта Војска Србије полаже наде јесте набавка десетак авиона МиГ-29, којима су ресурски истрошени и старији су 30 година, а који се сада ремонтују да би могли бити у употреби још десетак година.

Буџет Министарства одбране Србије је 830 милиона долара, што није велика сума, а има нешто више од 40.000 припадника Војске Србије, са 50.000 припадника резервног састава.

Пре нешто више од 100 година, велике силе су такође трошиле огромне своте новца у сврху одбране. Када се гледају проценти новца од пореза који су трошени на одбрану, виде се фрапантни подаци. Тако су за 1897. годину трошкови држава на одбрану у односу на укупно прикупљене порезе следећи.

Јапанска империја - 55%
Немачко царство - 43%
Британска империја - 39%
Француска република - 27%
Руска империја - 21%
САД - 17%

Највећи увозници

За великим силама не заостају ни регионалне и неке друге мање силе у економском или политичком смислу. Последњи објављени подаци, за 2016, показују да је увоз оружја у тој години био 31 милијарду долара. Највећи извозници су били САД са 9,9 милијарди долара, Русија са 6,4 милијарде, Немачка са 2,8 милијарди, Француска са 2,2 милијарде и Кина са 2,1 милијарду долара. Највећи увозници оружје на свету су међутим интересантнији.

То су државе које немају или за сада немају развијену војну индустрију, а желе да пројектују своју снагу или планирају сукобе. Највећи увозници оружја на свету су Саудијска Арабија, Индија и Јужна Кореја. Индија се због својих регионалних проблема, односно сукоба с Пакистаном и страха од Кине, полако, али сигурно опрема руским и америчким оружјем, а своју флоту опрема све већим бројем ратних бродова.
Саудијска Арабија због регионалног сукоба и борбе за зону утицаја са Ираном, упркос томе што се деценијама наоружава, прошле године је са Трамповом администрацијом потписала вишегодишњи уговор о набавци новог оружја, првенствено авиона и ракета, вредан више десетина милијарди долара.

ОВДЕ погледајте све о нападу на Дамаск ноћас.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како је херојска 252. оклопна бригада из Краљева надмудрила НАТО 1999. на Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА