Најновије

ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДЕ: Преминуо глумац Предраг Ејдус

Доајен српског глумишта Предраг Ејдус преминуо је вечерас после дуже болести у 71. години у Београду оставивши иза себе супругу Милицу, ћерку Вању и сина Филипа.

Предраг Ејдус (Фото: Јутјуб)

Деценијама присутан на јавној сцени, изванредним улогама оставио је упечатљив траг на пољу уметности, а својевремено је рекао да га жеља за глумом никада није напуштала, чак ни у најтежим тренуцима. Крио је од јавности да му је здравствено стање прилично нарушено, али од љубави према глуми није одустајао.

Ејдус је рођен 24. јула 1947. године у Београду. Завршио је 14. београдску гимназију, а дипломирао глуму 1972. године на Академији за позориште, филм и телевизију у класи професора Миленка Маричића.

Био је члан аматерског позоришта "Дадов" од 1962. до 1968. године, а члан Драме Народног позоришта у Београду постао је одмах након дипломирања 1972. и ту је остао до 1993. када је са Светланом Бојковић и Предрагом Микијем Манојловићем отишао из позоришта у знак протеста због доласка Александра Берчека на место управника Народног позоришта. Пре тога био је вршилац дужности директора Драме Народног позоришта.

У Југословенско драмско позориште прешао је 1993, а од 2001. је ванредни професор глуме на Академији уметности "Браћа Карић". Изабран је 2006. у звање редовног професора на Академији уметности. Био је председник Удружења драмских уметника Србије од 1985. до 1989. године.

Ејдус је ове године добио награду "Златни ћуран" за животно дело.

- Драго ми је и срећан сам што сам у друштву свих бардова глуме Србије који су добили ову награду. Ово ми је веома значајно, можда најзначајније признање које добијам од комедија које спадају у жанр који је најзахтевнији и тражи велики рад. Комедију сматрам врхунцем глумачког умећа. Јесам у годинама када треба да размишљам о престанку рада, али ми то не пада на памет - рекао је тада Ејдус и додао да му је "награда пострек за даљи рад".

Одиграо је око 200 драмских улога и снимио више од 50 филмова, учествовао је у 50 телевизијских драма и 30 телевизијских серија, остварио преко 200 улога у радио-драмама снимљеним за Радио Београд.

Остале вести из рубрике култура погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Предраг Ејдус у емисији код Ивана Ивановића.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА