Најновије

СРАМОТА! Запрепастићете се кад видите колико ђаци у Србији знају о Јасеновцу

Ово нико није очекивао.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Усташки логор Јасеновац, где је погинуло више од 700.000 Срба, јевреја и Рома, у уџбенику за осми разред основних школа у Србији изучава се тек на једној трећини странице.

У "Историји за осми разред", о Јасеновцу се пише у само 15 редова.

С друге стране, историја Бугарске у 19. веку и напад на Перл Харбор проучавају се на по пола стране, док су читаве лекције на више страна посвећене деколонизацији Индије или улози жена у Првом светском рату.

Притом, у тих 15 редова пише да је број жртава у Јасеновцу непознат и да се креће "од 50.000, према изворима који желе да умање злочин геноцида, до више од 100.000 према војним изворима СФРЈ, од чега 30.000 чине Јевреји".

- Први коментар који могу да дам је да је ово велика срамота. Не могу да разумем то што код неких историчара постоји тенденција да се умањује геноцид над нашим народом. Заиста није нормално да ђаци о Јасеновцу и осталим злоделима над Србима у НДХ уче тек неколико реченица. Да не причам о томе да концентрациони логор Госпић, у коме је мучено и убијено 42.000 Срба, јама Јадовно, Карлобаг, Паг... нису ни поменути у уџбенику - истиче Никола Жутић, познати историчар који је и сам учествовао у писању неколико уџбеника за шкоалрце.

Са њим је сагласан и аналитичар и историчар Драгомир Анђелковић, који тврди да оваквом релативизацијом злочина ми практично поново убијамо жртве.

ОВДЕ погледајте шта каже косовска полиција на тврдње да је забранила Ђурићу улазак на Косово и Метохију.

Извор: Информер/Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Емисија на ХРТ у којој тврде да је Јасеновац био нека врста забавног парка

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА