Најновије

РУСКИ ЕКСПЕРТИ ЗАБРИНУТИ: "Панцир-С" на скенеру

Последњи ракетни напад израелске авијације на позиције сиријске војске и иранских јединица у Сирији, којим је уништен још један ПВО систем малог домета "Панцир-С", забринуо је руске војне експерте, који сада јавно постављају питање да ли је проблем у недовољно обученој посади сиријске армије, или тај много хваљени систем има слабости које користе противници.

Панцир С (Фото: РИА)

У тексту агенције "Росбалт" се између осталог каже да лакоћа с којом је у Сирији уништен већ други "Панцир-С" може да угрози продају тих система другим земљама.

Одмах после објављивања вести о израелском нападу, на друштвеним мрежама су неки "коментатори" написали како су израелски авиони у близини Дамаска погодили само макету, а не прави "Панцир-С".

Заменик директора Института политичких и војних анализа Александар Храмчихин објашњава да у одбрани од израелских ракета Сиријци нису користили С-300, јер се они налазе на другом делу земље. Осим тога С-300 није ефикасан у борби против нисколетећих циљева и за то се управо користе "Панцир-С".

- Један од разлога због чега је погођен "Панцир-С" могао би да буде да је сиријска посада потрошила све ракете и муницију коју је имала и није имала чиме више да пуца - објаснио је Александар Храмчихин.

Независни војни коментатор Павел Фелгенгауер каже да је "Панцир-С" направљен да штити важне објекте и системе С-300 као и С-400 од противничких напада. Али забрињавајуће је ако он не може да штити ни самог себе.

- "Панцир-С" је предвиђен за гађање до 20 километара, али ако он не може да обави свој посао, онда доводи у опасност и системе С-300 као и С-400 - каже Павел Фелгенгауер. - Управо системи "Панцир-С" чувају на Криму системе С-300 и С-400. Аутоматски топ "Панцира-с" морао би да обара ракету која се приближава чуваном објекту.

Једина утеха може бити то да су на командним пунктовима "Панцира-С" били сиријски војници који су слабије обучени од руских. У прављење "Панцира-С" уложен је велики новац, купиле су га многе земље и ако се догоди да Израелци униште још неки у Сирији, то ће се сигурно одразити на смањење броја потенцијалних купаца.

Путин са Ердоганом о Сирији

Председник Русије Владимир Путин у среду није штедео комплименте на рачун госта из Турске Реџепа Ердогана за кога је рекао да је најзаслужнији за брзу нормализацију односа и рапидног раста економске размене. Главна тема разговора била је координација активности Москве и Анкаре по одласку Американаца из Сирије. Трампову изјаву да ће Американци напустити Сирију у Турској су прихватли са одушевљењем, али је дошло до преокрета после захтева Трампа да се гарантује безбедност Курда на северу Сирије, које у Турској сматрају терористима. Трамп је рекао да ће економски уништити Турску ако крене у операцију против Курда, што је наљутило Анкару. Русија се залаже за потпуно очување територијалног суверенитета Сирије. Министар спољних послова Сергеј Лавров истиче да би не само Русија, САД и Турска, него и друге чланице УН требало да буду гаранти суверенитета Сирије.

Руси показали спорну ракету

Да докажу да их Американци неоправдано оптужују да крше Договор о забрани ракета малог и средњег домета, Руси су у среду показали војним аташеима преко видео-везе спорну ракету за "Искандере". Генерал-лајтнант Михаил Матвејевски, начелник ракетних јединица РФ, казао је да се ради о модернизованој ракети 9М729 која је сада прецизнија и моћнија.

Генерал Михаил Матвејевски је категорички рекао да домет модернизоване ракете за "Искандере" не прелази раздаљину од 500 километара, која је одређена споменутим договором који су потписали Москва и Вашингтон. Руси тврде да се само у фабричким условима ракета пуни горивом и зато је максимум њеног лета ограничен до 480 километара. Предност модернизоване ракете у односу на стару је побољшана прецизност и већа разорна моћ.

Иако су били позвани на брифинг, нису дошли представници САД, Велике Британије, Француске и Немачке, као ни представници НАТО и ЕУ.

Најмрачнију тајну Милошевића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА