Најновије

АЛЕКСАНДРА ЈЕРКОВ ТВРДИ: Вучићев режим нема подршку ЕУ

"Европска унија је нама демократама одувек била партнер, и ми морамо остати партнер њој. Ништа друго не долази у обзир, и све друго гарантовало би повратак Србије у радикалско блато", каже Александра Јерков, народна посланица и потпредседница Демократске странке.

Александра Јерков (Фото: Јутјуб)

То значи да ДС није одустала од ЕУ, како каже, Гордана Чомић?

“Ми остајемо уверени да је ЕУ једини партнер за изградњу демократије у Србији и настављамо активно да радимо с њима. Посланици ДС у сталном су контакту са европским парламентарцима и ова медијација, уосталом, директна је последица свих наших разговора које смо имали са њима и нешто је што смо и сами од европских парламентараца тражили. Зато и настављамо да радимо са њима, како на ову тему, тако и на све остале. Једна од лажи које је Вучићев режим вешто пласирао грађанима и у коју верују, чак и они који не подржавају Вучића јесте да њега Европа подржава. Није истина да Вучићев режим има подршку ЕУ. То се види из извештаја о напретку већ неколико година, то се види из Стратегије за проширење ЕУ у којој се Србија назива "заробљеном државом" и то се, у крајњем, вид и из броја отворених поглавља који је неупоредиво мањи од онога чему су се власти у Србији надале. На крају, то се види и из ових преговора и тога што су у Европској унији прихватили све наше услове када су у питању ови пеговори. То што мало људи зна за то и верује да је супротно ствар је слободе медија и способности нас као опозиције да ту истину пренесемо грађанима. Било би јако опасно уколико неко у опозицији сматра да се за демократизацију у Србији могу наћи неки други партнери, а не они из ЕУ, и ми у Демократској странци то нити ћемо дозволити нити ћемо у томе учествовати”.

Очигледно је да постоје различита гледишта у ДС када је реч о разговорима са представницима ЕП? Зашто сте на седници Председништва ДС бранили опцију да се на разговоре иде?

“Посланички клуб ДС је донео одлуку да се одазове на позив Европског парламента јер смо уверени да се до демократизације Србије, која укључује у остваривање услова за фер и слободне изборе, може доћи искључиво кроз сарадњу са ЕУ, било да је реч о овим или неким наредним изборима. Позив који смо као посланички клуб добили потписао је председник спољнополитичког одбора Европског парламента, а двојица изасланика ЕП дугогодишњи су борци за демократију у Србији, понекад већи критичари Вучићевог режима и од многих опозиционара. Због тога смо и одлучили да наш посланички клуб представљају посланик Балша Божовић и председник странке Зоран Лутовац. Та одлука је донета у складу са одлуком нашег ГО и Уједињене ДС, сви услови које је опозиција дала ЕУ испуњени су, и ми смо сматрали, и још увек сматрамо, да боље партнере од ових нећемо имати. Кнут Флекенштајн је у ЕП говорио против Вучића и његовог режима у време док су многи овде сматрали да му треба дати шансу или очекивали неки договор са њим. То су аргументи које сам износила и на председништву странке. Ипак, председништво ДС као и још неке значајне политичке организације су донеле одлуку да не учествују на преговорима и то је чињеница коју нисмо могли игнорисати узимајући у обзир важност јединства опозиције”.

Кажу неки ваши чланови на Твитеру да се појединци буне, али са друге стране имамо ситуацију да је цео посланички клуб сагласан око дијалога са Куканом и Флекенштајном. Има ли подела у ДС?

“На главном одбору ДС па после и Уједињене ДС сложили смо се да у Србији нема услова за фер и слободне изборе и да под оваквим условима нећемо излазити на изборе. Исто тако, сложили смо се да је неопходно да наставимо преговоре са међународном заједницом да би се дошло до бољих изборних услова. Исто тако, сложили смо се да бојкот није циљ, него средство да се дође до циља, а циљ су фер и поштени избори. Разлике су биле у стратегији коју треба да заузмемо, и око тога се, као и о свему у ДС, водила дебата. Ми смо своју одлуку и донели управо у складу са том одлуком ГО. Иако неки то сматрају маном ДС, демократе мисле да је та различитост у мишљењима управо оно што ДС издваја од свих других странака у Србији. Надам се да тај капитал ДС никад неће изгубити и да ДС неће постати странка у којој се без дебате и унапред одлучује о свему. Помињете друштвене мреже, брине ме начин на који "наши" на њима комуницирају са онима који другачије мисле, чак и са онима који само покушају да поставе легитимна питања или дају неки другачији предлог, етикетирајући их као плаћенике, лажну опозицију и Вучићеве људе. Сувише подсећа на Вучића и на његов начин комуницирања са неистомишљеницима. Немојте да буде као код Душка Радовића када он каже: "Изгледа их нисмо толико мрзели, само смо им мало завидели." Смењујемо Вучића јер је лош, не смемо да грађане доведемо у ситуацију да се после још десет година боре да смене лоше, а "наше".

Да ли из ове перспективе мислите да је одлука о бојкоту преговора исправна?

“Циљ ових преговора у организацији ЕП јесте да се постигне свеобухватно решење које ће, осим изборних услова, садржати и гаранције за њихову имплементацију и поштовање, као и јасне рокове за спровођење онога што је договорено. Део значајних опозиционих странака донео је одлуку да на преговоре не иде. Будући да је ова помоћ Европске уније веома важна и да је договор који треба да из ње проистекне кључан за наше будуће деловање, у тим преговорима треба да учествују сви. Ово је неопходно да би договор на крају био обавезујућ за све. Због тога је за нас, као одговорне људе, одлука да не одемо на преговоре била једина могућа, ми ову чињеницу нисмо могли игнорисати. Оно што је најважније, међутим, јесте то да смо као посланици ДС донели одлуку да учинимо све што је у нашој моћи да дођемо до тога да ти преговори у будућности буду организовани на начин који ће бити прихватљив свима. Управо је председник Тадић показао да можете да се не слажете са форматом разговора, али да је ипак важно не одустати од дијалога са својим партнерима из ЕУ”.

Хоћете ли ићи по Србији и на табле на улазима у градове лепити налепнице “бојкот”?

“Мислим да ми као опозиција морамо имати једну другачију врсту одговорности према грађанима. Са правом су разочарани у многе који су били на власти и ми немамо права да се на њих љутимо због тога. Ми у овом послу морамо бити партнери грађанима, радити са њима и радити за њих, радити ствари које су у њиховом најбољем интересу. Нисам сигурна да је лепљење налепница на табле са именима градова и седење у кафићу са неколико страначких активиста најбољи начин за то. Слично као и са изборима у Медвеђи, када је велики део странака већ прогласио бојкот па затим дан провео седећи у кафићима и делећи по друштвеним мрежама снимке из Медвеђе које су направили људи који зиве у Медвеђи. Због тога бојкот избора подразумева много више ангажовања и већи ниво организације него учешће на изборима, посебно у нашој ситуацији где су избори неслободни и људима на разне начине прете и уцењују их да би на изборе изашли. Грађанима дугујемо и јасан план и објашњење какав нам је план пре, а какав после бојкота, чиме ћемо мерити његов успех и како ће он довести до пада Вучића, без фраза, општих места и парола које им у овој кампањи опозиција нуди. Прича о томе да ће због тога Вучић изгубити легитимитет мора добити суштину. Легитимитет власти никад не даје опозиција и то сваки озбиљан политичар зна. Легитимитет даје или не даје међународна заједница која признаје или не признаје нечију власт и због тога грађанима јасно треба да предочимо како ћемо до тога доћи”.

Да ли можете да замислите да на изборе изађете, рецимо, у коалицији са ПСГ, Новом странком, СМС...?

“Формирање Уједињене ДС свакако је први корак ка окупљању и стварању проевропске алтернативе Вучићу, а верујем да ће се том процесу и сарадњи прикључити и све оне странке, покрети и појединци који искрено верују у идеју европске, модерне и демократске Србије. Европе у Србији никада није било мање, ми морамо бити гарант да ће та идеја победити. Мислим да је у Србији неминовно да, пре или касније, дође до формирања једне проевроспке колоне странака које се искрено залажу и за еврооске вредности и за прикључење Србије ЕУ”.

Шта бисте прво урадили да сте у ситуацији да победите на следећим изборима?

“Најважније је омогућити институцијама да независно, несметано и професионално раде. Мислим да је грешка што они који добију поверење грађана да им служе себе доживе као некакву "власт" која треба да води државу и ради шта хоће. Политичари не треба, не знају и не смеју да утичу на све поцесе у друштву, морају да знају да им је најважнији посао да успоставе механизме којима ће омогућити да све иснтитуције раде свој посао и да се поштују закони. Србија мора бити земља у којој имамо владавину права и која је на сигурном путу ка Европској унији. То је прво и најважније, и иако звучи врло једноставно, можда чак и банално, заправо је и најтеже”.

Докле се стигло са судским поступком против Војислава Шешеља због претњи које вам је упућивао?

“Поступак се одвија тако да ме сваки дан све више уверава у оно што тврдим од самог почетка – Војислав Шешељ има подршку и заштиту Александра Вучића. Та подршка никада није престајала, а сада је на позицији на којој је могуће и да га заштити. Постоје два процеса која се воде – кривични, за директне претње које већ више од две године упућује мени и мојој породици, и парнични, за увреде које ми исто тако више од две године непрекидно упућује. У оба процеса, он доказује да се на њега закони не односе, без икаквих последица игнорише позиве судова и тужилаштва, а то не би могао да ради без подршке свог најбољег ученика. Мене њихови, очигледно врло блиски односи не интересују, интересује ме да ли институције раде свој посао јер је то проблем већи од Шешеља и тога што он прети мени. То је питање владавине права и примене закона”.

Прочитајте ОВДЕ шта је Горан Јешић рекао о бојкоту избора.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА