Најновије

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Медведев Србији доноси Путинову гаранцији за КиМ!

Премијер Руске Федерације Дмитриј Медведев, који данас стиже у посету Београду, доноси Србији чврсте гаранције Кремља у вези са питањем Косова, пишу западни медији.

Дмитриј Медведев (Фото: Јутјуб)

Немачки јавни сервис "Дојче веле" јавља да је званична Москва спремна да подржи и поделу Косова и свако друго решење са којим би се Србија сагласила и које би добило подршку Савета безбедности УН.

Медведев, иначе, данас после пуних десет година долази у Београд, где ће присуствовати обележавању 75. година од ослобођења у Другом светском рату.

Одговор Трампу

Домаћин руском премијеру биће председник Србије Александар Вучић, а о важности порука које ће двојица државника разменити сведочи и чињеница да је званичним протоколом предвиђен разговор у четири ока у трајању од чак 45 минута, што је неуобичајено дуго време у оваквим приликама.

Посета Медведева Србији пада у време када је амерички председник Доналд Трамп покренуо дипломатску офанзиву ка Србији и делегирао специјалног изасланика Ричарда Гренела за преговоре Београда и Приштине. Истовремено, Вучић ће у децембру посетити Москву на позив председника Владимира Владимировича Путина, а једна од главних тема биће ситуација око КиМ. Руски аналитичар из Фондације за напредну политику Олег Бондаренко каже да би Москва заиста могла да подржи поделу Косова.

“Председник Трамп жели да следеће године поново добије изборе и за то му требају значајни спољнополитички успеси, између осталог и на Косову... Москва би могла да живи са поделом Косова, али само под условом да се са тим сагласи Београд и да постоји одлука Савета безбедности УН”, наводи Бондаренко.

Спољнополитички аналитичар Душан Рељић сматра да се посета Медведева може посматрати и као одговор на потезе Вашингтона.

“Посета Медведева служи и да Русија још једном потврди обећање Србији да ће у Савету безбедности ветом спречити да отцепљена покрајина Косово икада постане призната чланица Уједињених нација. Та подршка Кремља има велику важност за Београд пред наставак преговора са Приштином и пред западним партнерима”, оцењује Рељић из бриселског огранка немачке Фондације за науку и политику.

Разноврстан програм

Поред питања Косова, Вучић и Медведев разговараће и о економској сарадњи, а биће потписано и неколико билатералних споразума. Очекује се да Медведев посебан акценат стави на градњу "Турског тока", као и на приступање Србије Евроазијској економској унији 25. октобра ове године.

Биће речи и о војнотехничкој сарадњи, а део новог руског наоружања у Србији Медведев ће моћи да види и на свечаном приказу војне оспособљености Војске Србије "Слобода 2019" на аеродрому у Батајници. Очекује се и да премијер Медведев пренесе Путинове гаранције о испоруци ПВО система "панцир".

На војном приказу у Батајници учествоваће око 2.400 војника и официра, 100 возила и система, те 25 авиона, међу којима и "мигови 29", популарне "Ђавоље кочије" Ми-35, као и транспортни хеликоптери Ми-17, које је Србија набавила од Русије.

Путин спреман да нам одмах пошаље "панцир"

Руски председник Владимир Путин спреман је да Србији у најкраћем временском року испоручи ПВО систем "панцир-С1". Гаранције о овом договору Вучићу би током посете Београду могао да пренесе руски премијер Дмитриј Медведев.

Реч је о систему који је лично Путин препоручио председнику Србије Александру Вучићу током војне параде на Црвеном тргу у мају прошле године. Војни експерти "панцир" називају и "убицом апача".

Сатница посете Медведева
- 12.00 Медведева на Аеродрому "Никола Тесла" дочекује Ана Брнабић
- 12.30 Медведев на вежби "Слобода 2019" на аеродрому у Батајници
- 14.30 Свечани дочек за премијера Медведева у Палати Србије
- 14.45 Разговор Медведева и премијерке Ане Брнабић
- 16.30 Обраћање народним посланицима у Скупштини Србије
- 17.00 Премијери Србије и Русије полажу венце на Калемегдану
- 17.40 Разговор са председником Александром Вучићем
- 18.40 Изјаве за медије председника Вучића и премијера Медведева
- 20.00 Свечана академија у Центру "Сава" поводом ослобођења Београда

Прочитајте ОВДЕ када у Београд стижу српски летећи тенкови.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА