Најновије

АМЕРИКАНЦИ КОНАЧНО ПРИЗНАЛИ: Турци у Сирији починили ратне злочине, а један монструозни снимак леди крв у жилама

Америчка војска видела је доказе да су током турске офанзиве на Сирију почињени ратни злочини. Истовремено, Сиријска опсерваторија за људска права објавила је снимке на којима се види како борци из про-турских група газе мртво тело жене борца из редова Курда.

Турски борци у Сирији (Фото: Јутјуб)

Џејмс Џефри, специјални изасланик председника Доналда Трампа за Сирију, пријавио је доказе о ратним злочинима и затражио објашњење од Анкаре.

“Нисмо видели раширене доказе етничког чишћења. Много људи је побегло јер су веома забринути због сиријских опозиционих снага које су на страни Турске. И ми смо. Видели смо неколико инцидената које сматрамо ратним злочинима”, рекао је Џефри током саслушања у Представничком дому САД.

Додао је да су амерички званичници размотрили те извештаје и да су на "високом нивоу" тражили објашњење од турске владе. Джефри је нагласио и да је у току истрага о наводима да је Турска током офанзиве користила забрањену муницију пуњену белим фосфором.

Џефри је такође потврдио изјаву министра одбране Марка Еспера да је избегло више од 100 бораца Исламске државе.

“Не знамо где су”, рекао је Џефри на саслушању.

Језив снимак

Ове Џефријеве речи долазе у исто време када је објављен снимак на којем се види како про-турски борци скрнаве тело жене борца из редова курдске Јединица за заштиту жена (ЈПЈ), називајући је ку*вом и узвикујући да стоје на "лешу свиње".

“Ово је једна од ваших ку*ви које сте нам послали. Ово је једна од ку*ви под нашим ногама”, виче човек који је у првом плану на снимку.

У снимку је неколико пута поменуо и Радничку партија Курдистана (ПКК) и Демократску странку ПЈД, које се боре против турских бораца од 9. октобра.

Сиријска опсерваторија за људска права особе са снимка идентификовала је како припаднике фракције Муџахедини из Фаилака ал-Мајда.

Турски званичници су негирали да су почињени ратни злочини.

Прочитајте ОВДЕ када ће кренути офанзива у Идлибу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА