Најновије

СЕРВЕР ОПЛЕО ПО ТРАМПУ: Бизарна одлука Беле куће! Гренел ће потиснути Палмера, а залагаће се за размену територија!

Предложени специјални изасланик Беле куће, Ричард Гренел, преузеће доминанту улогу у америчком приступу дијалогу Србије и тзв. Косова и потиснути Метјуа Палмера, специјалног представника Стејт департмента, сматра амерички аналитичар, професор на Универзитету Џонс Хопкинс Данијел Сервер.

Данијел Сервер (Фото: Јутјуб)

Сервер је одлуку да се постави Гренел назвао “бизарном”. Како каже, иако је Гренел дипломата и амбасадор, очигледно је да представља Белу кућу.

“Пре само неколико недеља, поставили су Мета Палмера за специјалног представника за Балкан. Господин Гренел има виши ранг од Палмера из два разлога - он је амбасадор и има директне везе са Белом кућом. И мени је сасвим јасно да планирају да он преузме главну функцију специјалног представника за Балкан - а то је да се бави питањем Београда и Приштине. Заиста је бизарно. Претпостављам да је то наговештај покушаја да се оживи идеја размене територија између Београда и Приштине, што је ужасна идеја која је умрла природном смрћу пре неколико месеци и лош је план покушати да се она оживи".

Ричард Гренел је политички близак са Џоном Болтоном, бившим Трамповим саветником за националну безбедност, који је прошле године изјавио да се САД не би противиле размени територија уколико Београд и Приштина то договоре.

Неки аналитичари претпостављају да је и Гренел присталица те идеје, којој се Немачка и њена канцеларка Ангела Меркел одлучно противе. Сервер сматра да Гренел неће уважити аргументе Немачке, већ ће покушати да наметне идеју размене територија.

"Верујем да ће покушати да је наметне Немачкој, тзв. Косову и Србији, а најјачи противници те идеје на Косову су Срби који живе јужно од Ибра. Бизарно је да покушају да наметну тако лошу идеју, али шта их мотивише – па, могу да убију “две Клинтонове муве” једним ударцем - Косово и Босну и Херцеговину – то је значајно достигнуће ако желите да задовољите Белу кућу. То ће такође бити потврда заокрета у америчкој политици од либерално-демократских решења заснованих на једнаким правима, ка етничко-националистичким решењима заснованим на сегрегацији етничких група. То није решење за које сам ја, али бојим се да је Бела кућа решена да покуша да га наметне."

Гренелов мандат у Немачкој контроверзан је од самог почетка, када је сугерисао да би немачке компаније требало да престану да послују са Ираном а за конзервативни медиј “Брајтбарт њуз” изјавио да жели да оснажи европску десницу.

"Гренел је у очајним односима са Немцима, којима се изразито не допада, и виде га као представника америчке администрације са којом немају посебно топле односе. Ако Бела кућа жели ближе односе са Немцима, последња особа коју би требало да изаберу за овај процес је Гренел", каже Сервер.

Он сумња да ће Гренел и Метју Палмер моћи да паралелно раде у посредовању између Београда и Приштине.

“Мет Палмер је добар човек и професионални диплоамта и мораће, док не нађе нови посао, да пружа подршку Гренелу, који ће преузети водећу улогу. Палмер мора да одлучи да ли то има смисла и не би ме изненадило да одлучи да је то испод његовог достојанства и да – оде.”

Док су до сада Србија и тзв. Косово водили преговоре о нормализацији односа, Гренел постаје специјални изасланик за мировне преговоре. Данијел Сервер не види посебан значај у промени терминологије:

“Искрено, мислим да нико у Белој кући разуме разлику између мировних преговора и нормализације. То је једна фина, семантичка разлика а ове људе је баш брига за то. Не учитавам много у то, мир влада од краја рата 1999. То не могу бити мировни преговори, морају бити о нормализацији односа”, закључује Сервер.

Прочитајте ОВДЕ шта страни медији пишу о Рамушу Харадинају.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА