Најновије

КИША СТИГЛА ПРЕ АВИОНА! НЕМАР ИЛИ БАХАТОСТ СРПСКЕ ВЛАДЕ?! “Иљушин” од Руса званично тражен кад је пожар угашен

Влада Србије је, како пише у званичном документу, од Русије затражила долазак авиона за гашење пожара “Иљушин” тек јуче, 31. октобра, у дану када су сви са Старе планине јављали да је пожар угашен.

Пожар је горео на Старој планини (Фото: Јутјуб)

Иако је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао да је авион затражен на време, “Иљушин” још није слетео на нишки аеродром.

Званичну одлуку од 31. октобра потписала је премијерка Ана Брнабић, а у њој пише да Влада тражи међународну помоћ од Руске федерације и долазак авиона “иљушин”.

“Влада упућује позив Влади Руске Федерације да ваздухоплов Министарства за цивилну одбрану, ванредне ситуације и отклањање последица елементарних непогода Руске Федерације буде ангажован на гашењу пожара на отвореном на подручју Старе планине и смештен на Аеродрому „Константин Великиˮ у Нишу у трајању од три дана, ради пружања помоћи у области заштите и спасавања”, пише у одлуци.

Међутим, у тренуцима када је Влада усвајала ову одлуку са Старе планине увелико су стизали извештаји да је већ локализован пожар, који је буктао неколико дана.

Киша је стигла пре “Иљушина” и она је, поред максималног залагања ватрогасаца, мештана и војске, како је речено, доста помогла у гашењу.

И поред тога, одлука о помоћи је усвојена, а дејствовање “Иљушина” требало би да буде плаћено из буџетских резерви.

Средства потребна за реализацију ове одлуке опредељују се у износу од 22.500.000,00 динара и биће обезбеђена из текуће буџетске резерве у складу са законом и посебним актом Владе - пише у одлуци.

Ипак, то не значи да ће сав новац бити употребљен, већ ће то, како је појашњено, зависити од степена ангажовања.

Начелник Марић је новинаре јуче на Старој планини уверавао да је Руско-српски хуманитарни центар у НИшу активно учествовао у гашењу и да је авион затражен на време, али да понекад његов долазак дуже траје.

“Нудили су нам опрему. Њихова улога је комуникација и координација између МУП-а и Мнистарства за ванредне ситуације Русије. Људи су били активни, позив за долазак “Иљушина” је ишао преко њих. Процедуре су такве, позив за помоћ је послат на време, неки пут то тако дуже време траје. Очекујем да авион дође”, каже Марић.

Авион, још није слетео на Аеродром “Константин Велики”, а последње информације од јуче поподне су да на Старој планини више нема активног пламена и да је пожар под контролом.

Руског још авиона нема, али су у нишкој ваздушној луци од јуче 3 хеликоптера и 4 авиона пољопривредне авијације који ће гасити преосталу ватру на југу Србије, ако буде потребно.

Прочитајте ОВДЕ драматичан апел српског ватрогасца.

Извор: Јужне вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА