Најновије

ВУЧИЋ О ВАЖНИМ СТВАРИМА НЕ СМЕ ПРЕКО ТЕЛЕФОНА! Председник објавио од којих страних обавештајних служби је Србија на удару

Оно што је веома важно јесте да је такође страховито разграната мрежа обавештајаца из регионалних земаља. Телефон се користи да бисте говорили техничке ствари, казао је Вучић.

Бивши војни обавештајац Љубан Каран (Фото: јутјуб)

Србија је на удару обавештајних служби најмоћнијих држава на планети, али и агената из региона. Председник Србије Александар Вучић казао је да су појачане активности америчке службе ЦИА, руског ФСБ, немачког БНД, француског ДГСЕ и британског МИ6. Признао је и да га брине огромна регионална обавештајна офанзивна активност против интереса Србије.

Он је открио да прислушкују и њега и да озбиљне и стратешке ствари не говори телефоном. Курир је, подсетимо, пре пет месеци писао да је председник Србије „под присмотром“, тј. да шпијуни британског МИ6 прате позиве, читају СМС, Воцап и Вајбер поруке и повлаче податке с телефона. Недуго затим писали смо да председника Србије прислушкују из центра смештеног у једном ауто-салону у Скопљу.

Психолошки профил

- Овде има много обавештајаца који припадају свим светским силама. Оно што је веома важно јесте да је такође страховито разграната мрежа обавештајаца из регионалних земаља. Озбиљне и стратешке ствари не говорим телефоном. А техничке ствари сигурно слушају. Телефон се користи да бисте говорили техничке ствари, а не озбиљне, стратешке и суштинске - рекао је Вучић.

Упитан да ли неко прави његов аналитички профил, ради на томе да га ослаби или изнервира, он је казао да није довољно важан, али да нема сумње да неко то ради. Тиме, како је додао, могу да се баве много озбиљније службе него што су регионалне. - Неко би морао да буде много паметан да би направио психолошки профил - навео је председник и истакао да наше службе раде велики посао посвећено.

- Србија је независна и суверена земља, после много деценија се тако понаша. Мора да се поштује ред у земљи у којој сте гост - рекао је Вучић.

Одбрана државе

Вучић, оцењују упућени, има високу безбедносну културу и образовање, јер тиме што штити комуникацију, заправо брани државу и њене стратешке интересе. Осим на питање односа према Русији и Западу и покушаје да се Србија привуче политички, економски, војно на једну од ове две стране, интересовање агената усмерено је и на решавање проблема КиМ. Члан светске Агенције шефова полиције Марко Ницовић тврди да се овде туку стране службе, на чијем оку је и српски председник због добрих односа с многим светским лидерима: - Све може да се „провали“, позиви и поруке преко Вајбера и Воцапа могу да се надзиру. Неписано правило је да се телефоном комуницира као да све види и чује трећа особа - непријатељ. И даље је најбезбедније да се поверљиви разговори воде у глувој соби, а тајни подаци преносе у четири ока и(ли) курирски - преко особе од поверења, према којој треба имати резерву.

Стаклено звоно и шифре

Бивши војни обавештајац Љубан Каран каже да су техничке и технолошке могућности обавештајних служби у свету такве да је стопроцентна заштита готово немогућа: - Председник има високу безбедносну културу и на тај начин води рачуна о интересима државе. Али он није под стакленим звоном, мора да комуницира са људима, можда је за заштиту у случајевима када треба пренети неки поверљив податак препоручљиво шифровање.

Шта кажу стручњаци:

- Поверљиви разговори воде се у глувој соби

- Тајни подаци преносе се у четири ока

- Важне информације преносе се курирски - преко особе од поверења

Како је почела чистка српских обавештајаца, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА