Најновије

ЈЕЗИВИ ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ШОКИРАО СВЕТ: Кашогију су прсте одсекли симболично због његовог писања о саудијском принцу

Прича о смрти Џамала Кашогија добро је позната. Истакнути садијски новинар ушао је 2. октобра прошле године у конзулат своје државе у Истанбулу како би добио папире за развод да би могао да се ожени својом вереницом. Неколико мунута касније дрогирала га је и убила група убица послатих из Ријада. Још неколико сати је прошло и убице су биле у приватном авиону и летеле назад кући.

Џамал Кашоги (Фото: Јутјуб)

Последице бруталног убиства Кашогија ни годину дана касније не престају, а не би ни требало с обзиром на то какав је удар на људске и новинарске слободе то представљало. Прича одбија да буде сахрањена, баш као и раскомадано тело саме жртве које никада није пронађено.

Овонедељна последица била је вест да ће понуду деоница саудијског нафтног гиганта Армако, вредних две милијарде долара, решавати релативно безначајна берза у Ријаду, уместо оне у Лондону или Њујорку. То је због страха да ће се Запад пожелети да се освети младом престолонаследнику Мухамеду бин Салману за кога се верује да је наредио ућуткивање Кашогија.

Детаљи смрти новинара познати су захваљујући транскриптима безбедносних служби које су прислушкивале конзилат у коме се десио злочин. Ипак, нова књига новинара британског Канала 4 Џонатана Рагмана успела је да шокира графичким детаљима.

Он детаљно описује како су Кашогија намамили у конзулат, а затим вербални дијалог и звукове који су се чули док су му саудијски нападачи убризгавали седатив и гушили га пластичном кесом.

Док га је живот напуштао, Кашоги је гледао на зид са три портрета саудијских владара - првог краља Ибн Сауда, тренутног владара Салмана и његовог сина.

Микрофони безбедносних служби ухватили су звук тестере која сече људско месо и кости. Претпоставља се да је новинар до тада већ био мртав, али с обзиром на брзину којом се све десило, то није сигурно.

Кашогијева глава и удови били су одсечени, као и прсти, вероватно као симболична казна за чланке које је њима писао, пише Рагман. Посмртни остаци су спаковани у кесе и изнесени из конзулата. Где су завршили није познато.

Форензичка истрага новинара није оставила сумњу да је бин Салман организатор злочина. Кашогијеви пријатељи са којима је причао изразили су збуњеност његовим поступцима - никоме није јасно зашто је ризиковао и отишао у конзулат када су га довољно често упозоравали да има мету на челу.

То да је ризиковао како би прибавио папире како би се оженио младом вереницом његовим пријатељима не делује као довољан разлог.

Ипак, како пише Рагман, Кашогијев приватни живот био је далеко од узорног. Био је познат по бројним женама и љубавницама, децу је ретко виђао, због таквих околности често је био усамљен и огорчен, а пријатељи су открили да је често плакао и био депресиван.

Прочитајте ОВДЕ какав је скандал изазвао Мајк Помпео у Немачкој.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА